Klicala nas je panična mamica: devetošolca naj bi odpeljali, razkrivamo, kaj se je zgodilo

Na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol je završalo.
Fotografija: Med osnovnošolci je završalo, da ima eden izmed njih koronavirus. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Med osnovnošolci je završalo, da ima eden izmed njih koronavirus. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Z naraščanjem števila okuženih s koronavirusom sars-cov-2 narašča tudi strah. V Sloveniji je doslej uradno potrjenih 35 primerov okužbe, kar je osem več kot dan prej. Še huje je v sosednji Italiji, kjer je virus zahteval že več kot 631 smrtnih žrtev, celotna država je zaradi širjenja v karanteni.

Zaskrbljeni so tudi slovenski starši. Medtem ko po navodilih ministra za zdravje omejujejo zbiranje na številnih javnih prireditvah in krajih, pa šole in vrtci za zdaj ostajajo odprti. V uredništvo smo prejeli klic zaskrbljene mame devetošolca ene izmed ljubljanskih osnovnih šol (ime je znano uredništvu). Sin ji je namreč iz šole sporočil, da so v torek odpeljali enega izmed njegovih sošolcev, ker naj bi imel koronavirus.

Poklicali smo na omenjeno šolo. Tamkajšnja ravnateljica nam je pojasnila, da omenjeni učenec ni okužen s koronavirusom, pač pa da je zaradi hudega prehlada sam šel domov.


Več o novem koronavirusu lahko preberete tukaj.


Na omenjeni šoli sicer obveščajo starše o ukrepih, ki so jih sprejeli. »Že pred počitnicami smo kupili dodatna sredstva za razkuževanje, ki jih pri svojem delu uporabljajo čistilke, sredstva za razkuževanje rok, maske in ostali sanitetni material, ki bi ga v primeru soočenja z virusom potrebovali. Povečali smo zalogo mila za roke in papirnih brisač in izvedli dodatno izobraževanje za čistilke. Učitelji so bili konec januarja 2020 naprošeni, da učence seznanijo z dejavnostmi, ki preprečujejo širjenje bolezni. V tem in v prihodnjem tednu bodo na to temo izvedli razredno uro. Šolo smo polepili z informacijami o pravilnem umivanju rok in higieni kašlja,« so med drugim zapisali na svoji spletni strani.

Dodali so še naslednja navodila:

Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja virusa potrebujemo tudi vašo pomoč pri osveščanju in navajanju otrok na vsakodnevne preventivne ukrepe:

– Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
– Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
– V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
– Upoštevamo pravila higiene kašlja.
– Redno si umivamo roke z milom in vodo.
– V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
– Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
– V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru spremenjenih razmer glede pojava in širjenja virusa bomo ukrepe temu ustrezno prilagodili. Svetujemo, da spremljate informacije in navodila NIJZ. V tem trenutku je šola storila vse, kar je smiselno, da bo lahko pouk nemoteno potekal.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega ali imate zgodbo, ki bi jo delili z nami in drugimi bralci? Pišite nam, pošljite fotografijo ali video.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije