Izpoved mamice po »prvem« šolskem dnevu: tega res ni pričakovala

Nad potezo ravnateljice je bila naravnost navdušena.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik

Ta teden so učenci prve triade znova sedli v šolske klopi. Ker situacija v šolah še zdaleč ni taka kot pred nekaj meseci, so morali otroci sprejeti določene spremembe, držati se morajo namreč določenih navodil in priporočil. Ob ponovnem snidenju niso smeli objeti prijateljev in prijateljic, ki so jih v času izolacije še kako pogrešali. Nekateri starši so na spletu potarnali, da njihovim otrokom strogi režim ne odgovarja, a očitno vse le ni tako črno, kot je morda delovalo na prvi pogled.

V naše uredništvo smo prejeli pismo bralke, ki je mama prvošolke. Kot nam je zaupala, jo je sprva skrbelo, kako se bo deklica znašla v novi realnosti, a se je izkazalo, da so bile skrbi odveč. Pismo bralke, ki je s sprejemom ravnateljice in učiteljev na Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki več kot zadovoljna, objavljamo v celoti.

»Zjutraj je bila velika trema, zdelo se nama je, kot da greva prvič spet v šolo. Skrbelo me je, kako se bo znašla, čeprav smo v času epidemije vseskozi govorili o ukrepih, jih upoštevali, ampak kdo ve, kako otroci čutijo, kaj razmišljajo ter kako se bodo znašli v tej situaciji brez nas. Ko sva prispeli pred šolo, sva opazile otročke, ki so kapljali en za drugim. Vsi so bili prestrašeni, bila je kar precejšnja tišina, kar je pred šolo zjutraj res čudno.

Kot pravi mamica, otrokom ni bilo težko upoštevati pravil. Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik
Kot pravi mamica, otrokom ni bilo težko upoštevati pravil. Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik
Starši smo bili lepo obveščeni o vsaki najmanjši malenkosti, kako naj bi vse skupaj potekalo, dobivali smo redna navodila s strani razredničark in ravnateljice. Na vhodnih vratih je otroke pričakala sama ravnateljica, na stranskem vhodu pa učiteljica. Otroke sta razkužili na varnostni razdalji, jih pošiljali v garderobo, enega po enega, nato pa v razred. Otroke in starše je že na vhodu ravnateljica pomirila s svojo živahnostjo in obenem mirnostjo, vse nas je nasmejala. Videlo se je, da se trudi, da bi se vsi dobro počutili.

Na šoli vlada red, večinoma vsi upoštevajo navodila oz. priporočila NIJZ, držijo razdaljo, umivajo roke, hodijo po desni strani hodnika, preverjajo, da so otroci na stranišču sami. Na kosilo gredo po vrsti, glede na to, kdo od otrok bo šel prej domov ipd. To, da otroci puščajo vse potrebščine v šoli, je pa kot češnja na torti. Za otroke in starše.

Sami šoli vse pohvale od prvega dne do sedaj, vsi so dobro organizirani in pozitivno naravnani. To se odraža tudi na otrocih. Hči je prišla iz šole zadovoljna, pravil ji ni bilo težko sprejeti, ker smo se jih držali že prej. Tudi ostali otroci so po hčerinih besedah zelo lepo sodelovali. Bila je neizmerno vesela, da bo na ta način navezala stike tudi z drugimi sošolci in sošolkami, saj so jo ločili od sošolk, s katerimi je prijateljevala prej.

Očitno je bil strah zaman – otroci so resnično prilagodljiva bitja, hči je zadovoljna, kot že dolgo ne. Bravo ravnateljici, vsem učiteljem, nimam drugih besed kot - bravo, bravo, bravo. 
«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije