Hrvaška zapira mejo? To se je zgodilo Slovenki, ki je želela k južnim sosedom

Slovenski policist naj bi ji svetoval vrnitev domov.
Fotografija: Bralka je na Obrežju doživela hladen tuš. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Bralka je na Obrežju doživela hladen tuš. FOTO: Marko Feist

Bralka Lucija nas je obvestila o pripetljaju na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, ki ga je doživela v jutranjih urah. Ko se je pripeljala na mejo, naj bi ji slovenski policist dejal, da ji svetuje, da se obrne, saj da bodo v nasprotnem primeru to zagotovo od nje zahtevali Hrvati.

Ali je naša južna soseda iz strahu pred koronavirusom sprejela ukrep, da v državo ne spušča slovenskih državljanov, smo preverili tako pri naših policistih kot pri hrvaških. Alenka Drenik z novomeške policijske uprave nam je po telefonu danes zjutraj sporočila, da o tovrstnih ukrepih ni bila obveščena, pred nekaj minutami pa je svoj odgovor dopolnila z naslednjim:

»Danes v zgodnjih jutranjih urah so na mejnem prehodu Obrežje naši policisti obveščali potnike (glede na trenutne informacije, ki so jih imeli), da pristojne hrvaške službe na mejnem prehodu na vstopu v Hrvaško zavračajo vse potnike, ki niso njihovi državljani oziroma niso državljani Bosne in Hercegovine ali Srbije in imajo namen izključno tranzitirati Hrvaško in potujejo domov. Slovenski policisti potnikom niso preprečevali izstopa iz Slovenije, ampak so jih le obveščali o trenutnih ukrepih na hrvaški strani. V tem času so po naših informacijah hrvaške službe na mejnem prehodu zavračale vse potnike, ki na podlagi odločitve pristojne službe niso bili pripravljeni v prostovoljno karanteno na Hrvaškem. Okoli 8.40 pa so po naših informacijah pričeli zavračati le potnike, ki naj bi prihajali iz t.i. "rizičnih območij".«

Hrvaška: Resno razmišljamo o zaprtju meja

Na hrvaški strani meje pa so nam dejali, da nimajo navodil, da bi morali Slovence vračati, razen v primerih, ko ti prihajajo s kritičnih območij, denimo iz Italije. A kot nam je zaupala bralka, sama v zadnjem času ni bila niti pri zahodnih sosedih niti drugje v tujini. 


Tamkajšnji zdravstveni minister Vili Beroš je sicer na današnji novinarski konferenci razkril, da takšen scenarij ni izključen. »Resno razmišljamo tudi o zaprtju meja,« je dejal pred novinarji.

Za pojasnila smo prosili tudi ministrstvo za zunanje zadeve, od koder so pojasnili, da s takim ukrepom za slovenske državljane niso seznanjeni, da pa so Hrvati res poostrili nadzor na meji in da naj bi zavračali le potnike, ki prihajajo z rizičnih območij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije