NI ZA OBČUTLJIVE

Grozljivka med ribarjenjem blizu Ljubljane: trupelce privezano na kamen (FOTO)

Objavljeno 12. maj 2020 18.45 | Posodobljeno 12. maj 2020 20.17 | Piše: A. L.

Ogled mlajšim od 18 let odsvetujemo.

Ubogo muco je nekdo privezano na kamen vrgel v vodo. FOTO: Facebook
Človeška krutost ne pozna meja, lahko rečemo po najdbi neimenovanega občana. Ta je pred dnevi ribaril na Tončevem bajerju v Prevojah pri Šentvidu, ko je opazil, da v vodi nekaj plava. Zadevo je pograbil in potegnil iz vode ter zgrožen ugotovil, da je v vodi lebdela poginula mačka. A tu se zgodba ni končala. Ribič je namreč sprevidel, da je nesrečnici nekdo na zares okruten način pomagal na oni svet. 

Kosmatinka je bila z vrvico privezana na kamen, ki ga je neznani storilec (ali storilka) vrgel v vodo. Verjetno se je bitjece na začetku še borilo za življenje, nato pa je težkemu kamnu morala priznati premoč, namesto z zrakom pa je svoja pljuča naposled napolnila z vodo. Kakšno agonijo je preživljalo nič krivo bitjece, si ne moremo niti predstavljati. Tisti, ki jih je zgodba dosegla, ne morejo verjeti, da je kdo sploh sposoben storiti kaj takega. 

Policijska uprava Ljubljana sporoča, da o dogodku niso bili obveščeni, kakšna kazen pa je zagrožena za storilca tako ostudnega dejanja, preberite v spodnjem okvirčku. 

Spomnimo, državni zbor je letos potrdil dopolnitve stvarnopravnega zakonika, po katerem so živali opredeljene kot živa bitja in ne več kot stvari. Nekaterim je očitno za vse to prav malo mar.

Do tri leta zporne kazni

Kazen za mučenje živali je opredeljena v kazenskem zakoniku v 341. členu.

Mučenje živali

341. člen

(1) Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Kdor se ukvarja z organizacijo borb živali ali stav v zvezi z borbo živali ali se ukvarja z vzrejo in vzgojo živali z namenom uporabe za borbo živali, se kaznuje z zaporom do dveh let in denarno kaznijo.

(3) Kdor z dejanjem iz prvega odstavka tega člena muči več živali ali mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do treh let.

(4) Če je zaradi dejanja iz drugega odstavka tega člena žival trajno hudo pohabljena ali pogine, se storilec kaznuje z zaporom do treh let in denarno kaznijo.

 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Deli s prijatelji