BRALCI POROČEVALCI

FOTO: Ogorčeni bralec: to je za malico v šoli dobil njegov otrok

Objavljeno 04. maj 2019 16.20 | Posodobljeno 04. maj 2019 16.21 | Piše: N. K.

Sprašuje se, kaj je v jogurtu, ki ga v šoli večkrat jedo otroci.

Jogurt ni imel nobene deklaracije. FOTO: bralec poročevalec
TRBOVLJE – »Zanima me, zakaj otroci v osnovnih šolah v Trbovljah dobivajo sadne jogurte brez etiket. Od kod so in kaj je notri?« se sprašuje eden od staršev osnovnošolca, ki obiskuje pouk na trboveljski osnovni šoli. Zmotilo da je, da so jogurti, ki jih po njegovih besedah otroci večkrat dobijo za malico, brez vsake etikete. Sprašuje se, kdo služi na račun otrok.

image
Jogurt ni imel nobene deklaracije. FOTO: bralec poročevalec
Za pojasnila smo se obrnili na omenjeno osnovno šolo. Kot je pojasnila tamkajšnja vodja šolske prehrane, so omenjeni jogurt naročili pri lokalnem dobavitelju: »Ker imamo šole priporočila, da naj v prehrani otrok uporabimo čim več lokalno pridelane hrane, smo se zanj tudi odločili. Pred prvo dobavo nam je dostavil uradna poročila o preizkušanju njegovih izdelkov pri NVI Celje, ki smo jih mi dolžni predložiti pri inšpekcijskem pregledu uprave za varno hrano. Dodal je tudi certifikat o kakovosti njegovih izdelkov. Prav tako nam pri vsaki dobavi pošlje tudi etikete z vsemi potrebnimi podatki. Za nas in varnost otrok je to dovolj. Moram pa tudi povedati, da večino jogurta dobimo v embalaži 1/1 in ga učencem prelijemo v skodelice za malico. Samo naša šola je imela embalažo 2 dl zaradi kadrovske stiske zaposlenih v šolski kuhinji. Prevoz, v katerem dostavi jogurt, je ustrezen po HACCP (ima hladilno komoro). Tako se temperaturna veriga ne pretrga in so dostavljeni jogurti ohlajeni na primerno temperaturo.« 

image
Jogurt z deklaracijo, ki ga nato razporedijo v manjše skodelice. FOTO: OŠ Trbovlje
»Prav je, da starši izražajo zanimanje in skrb«

Zaposlena, ki je zadolžena za prehrano osnovnošolcev, sicer poudarja, da je prav, da starši izražajo zanimanje in skrb, kakšno hrano zaužijejo njihovi otroci. »Glede na vse zakonske omejitve in usmeritve se dnevno po najboljših močeh trudimo, da našim učencem postrežemo z zdravimi in raznolikimi obroki ter lokalno pridelano hrano,« še dodaja.

Predpakirana živila morajo biti označena

Da morajo biti tovrstna živila, ki jih uživajo otroci, ustrezno označena, trdijo tudi pri upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »V primeru, da gre za predpakirano živilo, ki ga šoli dobavlja zunanji dobavitelj/proizvajalec, mora le-to biti označeno na živilu, upoštevajoč uredbo EU 1169/2011. Če pa gre za živilo, ki ga proizvede sama šola kot jed, pa podatki niso obvezni,« so pojasnili.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.
Deli s prijatelji