OPOZORILO

FOTO: Bralec zgrožen: Zastrupili so zelenico!

Objavljeno 23. maj 2019 18.56 | Posodobljeno 23. maj 2019 18.56 | Piše: T. K.

Bodite zelo pazljivi, ko sprehajate svoje hišne ljubljenčke.

Zastrupljena zelenica. FOTO: bralec poročevalec
LJUBLJANA – Bralec nas je obvestil, da je v naselju Murgle v Javorjevem drevoredu našel obvestilo na zelenici pred eno od tamkajšnjih hiš, na katerem je zapisano: »Zelenica je zastrupljena. Nevarno za živali!«

Tam se sicer sprehaja veliko psov in mačk, kot povsod po bolj zelenih soseskah Ljubljane, poleg njih pa je tudi veliko ptičev in drugih živali, ki lahko zaradi početja neodgovornega lastnika zastrupljene trate poginejo.

Za zdaj informacij o morebitnih zastrupitvah nimamo. Ni pa odveč opozorilo: svoje živali imejte na očeh.

Policija: opisan primer ni kaznivo dejanje

Po našem poizvedovanju so policisti preverili okoliščine in doslej ugotovili, da je občan obvestilo izobesil, ker je na travniku opazil uničeno travo, kar bi bilo lahko posledica politja kakšne tekočine. Bodo pa nadaljevali z raziskovanjem dogodka.

Namerno puščanje strupenih ali nevarnih snovi je kaznivo dejanje

Na Policiji so pojasnili, da je potrebno vsak tak dogodek obravnavati posebej. Lahko pa ima namerno puščanje strupenih ali nevarnih ter zdravju škodljivih snovi, prosto dostopno v naravnem okolju, ki lahko predstavlja nevarnost za živali in ljudi, elemente kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1. »V kolikor bi takšno snov žival zaužila, pa ima lahko tako ravnanje tudi elemente kaznivega dejanja Poškodovanje tuje stvari po 220. členu KZ-1 ali Mučenje živali po 341. členu KZ-1. Odvisno od okoliščin dogodka inposledice, ki je nastala.«

Kaj storiti, če se pes zastrupi

Veterinarji svetujejo, da žival nemudoma odpeljete v veterinarsko ordinacijo, da jo bodo lahko zdravili s specifičnimi protistrupi ali simptomatsko. Opozarjajo, da je sprožanje bruhanja učinkovito le nekaj minut po zaužitju strupa.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Deli s prijatelji