BRALEC POROČA

Ste videli, kako je potekalo miklavževanje na Vrhniki? (FOTO)

Objavljeno 05. december 2019 22.14 | Posodobljeno 05. december 2019 22.27 | Piše: S. U.

Miklavževi nastopi z obdarovanjem, ki so v Sloveniji postali javna prireditev med svetovnima vojnama, so po 2. svetovni vojni zamrli.

FOTO: Darko, bralec poročevalec
Otroke bo v noči na petek, ko je god sv. Miklavža, po ljudskem izročilu sv. Miklavž tudi obiskal in jim v nastavljenih peharjih pustil drobna darila. Ponekod so danes popoldne potekali Miklavževi sprevodi in druge prireditve, na katerih bo nastopil lik sv. Miklavža.

Pestro je bilo tudi na Vrhniki, kjer so pričeli Miklavžev program s predstavo Zeleni škrat, sledil pa je pohod iz Športnega parka na Sv. Trojico po označeni poti. Na prireditvi je bil s svojimi otroki tudi bralec Darko, ki nam je poslal tole fotografijo. 


 
Bogata zgodovina
Miklavževi nastopi z obdarovanjem, ki so v Sloveniji postali javna prireditev med svetovnima vojnama, so po 2. svetovni vojni zamrli. Vlogo sv. Miklavža kot decembrskega obdarovalca je na javnih mestih namreč nadomestil dedek Mraz. Po družbenopolitičnih spremembah v 90. letih 20. stoletja pa so Miklavževe javne nastope obudili.
 
Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo kot tudi na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.
 
Deli s prijatelji