INVAZIJA

»Slovenijo napadajo nadležni roji letečih mravelj«

Nadležne so in silijo v ljudi. Vsepovsod so, se jezi bralka Anja.
Fotografija: Kadar je primerno vreme in so v mravljiščih dorasli novi spolni osebki, mlade matice in samci mravelj zletijo na prosto. Med rojenjem samci oprašijo samice, te pa nato poiščejo primeren kraj za domovanje, si odlomijo krila in osnujejo novo mravljišče, je pojasnil dr. Andrej Gogala. FOTO: Anja Lekše
Odpri galerijo
Kadar je primerno vreme in so v mravljiščih dorasli novi spolni osebki, mlade matice in samci mravelj zletijo na prosto. Med rojenjem samci oprašijo samice, te pa nato poiščejo primeren kraj za domovanje, si odlomijo krila in osnujejo novo mravljišče, je pojasnil dr. Andrej Gogala. FOTO: Anja Lekše

Bralka Anja je na območju celotne Štajerske, v okolici Sevnice, Zidanega Mostu in Maribora, zasledila ogromne roje letečih mravelj. »Nadležne so in silijo v ljudi, vsepovsod so, lezejo po tleh, letajo po zraku ...« Invazija traja že vsaj okoli pet dni, pravi bralka in se sprašuje, koliko časa bo še trajalo.

Z vprašanjem smo se obrnili na Prirodoslovni muzej Slovenije. Zanimalo nas je tudi, kako si pojasniti ta pojav.


Ljubezen je v zraku


Strokovnjak za mravlje z biotehniške fakultete Gregor Bračko nas je z odgovorom pomiril: »Gre za povsem običajen pojav«. Koliko časa bo to še trajalo, je odvisno od vremena in števila osebkov v gnezdih, pa je dodal biolog Andrej Gogala iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.



 »V mravljiščih so običajno prisotne nekrilate delavke (to so neplodne samice) in pa ena ali nekaj matic (plodne samice), se pa vsake toliko časa (običajno enkrat letno) v mravljiščih pojavijo tudi mlade, še neoplojene krilate matice in krilati samci. Ti se nekaj časa zadržujejo v mravljiščih, nato pa začnejo izletavati iz njega, mlade matice in samci pa se sparijo. Mlade matice in samci določene vrste običajno iz mravljišč izletavajo bolj ali manj istočasno na nekem območju, tako da se lahko sparijo osebki iz različnih mravljišč (da ne pride do parjenja znotraj ene kolonije). Po parjenju samci poginejo, matice pa poskušajo ustanoviti novo kolonijo (večina jih pa prav tako pogine, postane plen ptičev itd.). Zadeva je torej povsem običajna. Če je neka vrsta mravelj na določenem območju pogosta in če ima večje kolonije in s tem tudi večje število teh krilatih osebkov, so potem te 'leteče mravlje' tudi bolj opazne, včasih priletijo v stanovanja, zvečer jih privabljajo luči ... To pa traja po navadi le kak dan ali dva, tako da kar brez skrbi, 'rojev nad nami' kmalu ne bo več,« nam je pojasnil Bračko.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije