Razočarani bralec: V Sloveniji ni prostora zame

Kljub mladosti in redni zaposlitvi za nedoločen čas med desetimi bankami ni bilo nobene, ki bi mu odobrila stanovanjski kredit.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Na nas se je obrnil bralec, ki ne želi biti imenovan, in nam posredoval svojo trpečo izkušnjo pri pridobivanju stanovanjskega kredita. Postopek se že dlje časa vleče, sam pa pri tem žalostno ugotavlja, da v Sloveniji ni prostora za mlade.

Obrnil se je na deset različnih bank, a da je kreditno sposoben so potrdili le v tisti, kjer je komitent. »Končno sem dobil en pozitiven odgovor, da sem kreditno sposoben za najem stanovanjskega kredita,« se je veselil, a žal prehitro. Tukaj se je njegova agonija za pridobivanjem kredita spet začela.
Preberite tudi: Mama Neža bi za kredit zatajila otroka: svarijo jo, naj tega ne počne
»Ko so šle moje plačilne liste naprej v obdelavo, sem pričakoval, da bo prišlo do kakšnega manjšega zapleta, saj mi neto plača zaradi narave dela zelo niha. Za nedoločen čas sem zaposlen v znanem in dobro stoječem podjetju potniškega prometa, a pri nas oktober, november in december štejejo za mrtvo sezono, saj imamo manj dela, s tem pa nekoliko nižjo plačo. Za kredit sem zaposlil pred kratkim, zato je banka za odobritev stanovanjskega kredita upoštevala le zadnje tri plačilne liste, čeprav jih zahtevajo 12. Ne razumem, zakaj jih ne upoštevajo vseh 12, če jih zahtevajo. V tem primeru bi se tudi meni neto plača zvišala. Tako pa imam občutek, da je vsakdo v obdobju slabše sezone dela kreditno nesposoben,« je pojasnil zaplet.

Reklame so polne idiličnih fotografij mladih parov. Getty Images
Reklame so polne idiličnih fotografij mladih parov. Getty Images
Ker v banki niso bili zadovoljni z njegovimi plačilnimi listami, so po bralčevih besedah zahtevali nekoga, ki bi mu šel za poroka. »V redu, si mislim. Najdem nekoga, ki mi bo šel za poroka in je zaposlen za nedoločen čas. Posredujem njegove plačilne liste in si mislim, da bom naposled dobil odobren kredit, a se ponovno zaplete ... Banko je še zanimalo, ali ima porok v lasti nepremičnino, vrednostne papirje itd.«

»Ne morem verjeti, kako zahtevno je priti do stanovanjskega kredita, ki je za nekatere mlade edina rešitev pri osamosvajanju, da lahko končno zaživijo na svojem. Razmišljal sem, ali bi najel stanovanje, ker ni toliko zapleteno, a so najemnine skoraj višje kot kredit. Raje plačujem kredit kot najemnino, sam pri sebi pa vem, da bi banki redno in brez težav plačeval vse mesečne obveznosti,« je pojasnil bralec.

Upa, da se bo na tem področju kaj uredilo, sicer mu res ne bo preostalo drugega, kot da tako kot številni drugi odide v tujino. »Tukaj v naši prelepi Sloveniji na žalost ni prihodnosti za mlade,« žalostno ugotavlja.

Mnenje bralca ni stališče uredništva Slovenskih novic. Njegovo pismo smo objavili, da bi prikazali, s kakšnimi izkušnjami se posamezniki soočajo pri pridobivanju stanovanjskega kredita. Nekateri so se že v preteklosti pritožili, da po novih pravilih Banke Slovenije, ki so začela veljati 1. novembra, tisti s povprečno plačo ne morejo pričakovati, da si bodo lahko privoščili stanovanje, saj za to niso več kreditno sposobni. Še posebej, če imajo otroke.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije