Razburjena bralka: S svojim dragim ne smem na kavo, čeprav sva poročena

Damijana se je znašla v nerodni situaciji.
Fotografija: V ponedeljek so se odprle terase gostinskih lokalov. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V ponedeljek so se odprle terase gostinskih lokalov. FOTO: Marko Feist

Na naše uredništvo se je obrnila bralka Damijana iz Dolenjske, ki je komaj čakala, da se bo po sprostitvi ukrepov odpravila na teraso gostinskega lokala, kjer si bo privoščila svojo najljubšo kavico. »Nato pa šok! Z možem ne morem spiti kave, ker (še) nisva prijavljena na istem naslovu, čeprav živiva skupaj in sva poročena,« se razburja. V čem je težava? Za isto mizo na terasi gostinskega lokala lahko sedijo le družinski člani, ki so prijavljeni v istem gospodinjstvu. Na koncu se je Damijana po dozo kofeina odpravila kar sama.

Kot pripoveduje Dolenjka, sta v zakonski stan stopila oktobra lani, tik pred epidemijo pa sta se preselila v hišo njegovih staršev. Ravno ko je želela urediti spremembo stalnega prebivališča, je bila razglašena epidemija, upravne enote pa so zaprla svoja vrata. 

V času epidemije sprememb ni treba prijavljati

Odpiranje gostinskih lokalov. FOTO: Marko Feist
Odpiranje gostinskih lokalov. FOTO: Marko Feist
Damijano lahko pomirimo, saj se dajo njene težave urediti tudi drugače. Kot piše na straneh notranjega ministrstva, spremembe stalnega ali začasnega naslova v času epidemije ni treba prijaviti. Če bi pa vseeno želeli to storiti, lahko to storite prek elektronske pošte.

Ker roki v upravnih zadevah za opravljanje procesnih dejanj strank za izpolnitev njihovih materialnih obveznosti ter roki za opravljanje procesnih dejanj upravnih organov ne tečejo, posameznikom, ki se bodo preselili na drug stalni ali začasni naslov, tega med izvajanjem zakona o začasnih ukrepih ni treba prijaviti. 7. člen zakona o interventnih ukrepih določa tudi, da se v upravnih zadevah ne omogoča vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organu, razen vloge za uveljavitev pravic, ki se obravnavajo v skrajšanem upravnem postopku. Pisne vloge se lahko vlagajo tudi po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa, če je identiteto vložnika mogoče ugotoviti na drug zanesljiv način.

Več informacij o elektronski prijavi stalnega ali začasnega prebivališča lahko najdete na tej povezavi.
 

Tudi vas kaj muči ali imate zgodbo, ki bi nam jo sporočili? Pišite nam.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije