LED

Poziv: Ne delajte pogumnih in odpičenih selfijev

Objavljeno 02. februar 2019 12.45 | Posodobljeno 02. februar 2019 12.30 | Piše: Ma. M.

Led na Bohinjskem jezeru še ni dovolj trden.

Fotografija je simbolična.
Zima je in nekaj zaledenelih površin jezer hitro privabi posameznike, da stopijo nanje. A kot opozarjajo iz Bohinja, priljubljene točke za izlete, led Bohinjskega jezera ni dovolj trden. 
Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, moramo takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod nami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati.

»Spoštovani obiskovalci. Ja, jezero je zaledenelo. Ne, ledena plast še zdaleč ni dovolj debela, da bi zdržala težo človeka. Da se izognete podhladitvam (in drugim z mrazom povezanim težavam), vas vljudno prosimo, da ne delate 'pogumnih in odpičenih selfijev' na ledu,« so zapisali.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, kdaj je led dovolj debel, da lahko po njem hodimo. »Zavedati se moramo, da na ledu ni stoodstotne varnosti. Ne glede na to pa lahko z nekaj znanja fizike ob upoštevanju lokalnih značilnosti in izkušenj ter preventivnih ukrepov podamo dokaj zanesljivo oceno dovoljene varne obremenitve ledu.«

Kdaj je led ustrezen oziroma kako izračunamo dopustne obremenitve ledu

Pri izračunu dopustnih obremenitev ledu moramo upoštevati njegovo debelino, trdnost, kakovost in varnostno razdaljo med objekti na njem. Nosilnost ledu je sorazmerna z njegovo debelino, trdnost pa je sorazmerna s kvadratom debeline, kar pomeni, da je pri polovični debelini trdnost kar štirikrat manjša. Pri kakovosti ledu so pomembni temperatura, vsebnost vlage in zračnih mehurčkov, vmesne plasti snega in drugi dejavniki. Največjo nosilnost ima homogeni led, ki je videti črne barve.

Prelomi in suhe razpoke ledu niso nevarni, zelo pa moramo biti pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, moramo takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod nami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati.

Za varno gibanje manjše skupine ljudi mora biti led debel vsaj sedem centimetrov. Pri večji debelini dovoljene obremenitve naraščajo, vendar je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo. Deset centimetrov debela plast homogenega ledu običajno zadošča dovoljeni obremenitvi skupine drsalcev in posameznih sprehajalcev.

Primer: Za površino 200 m2 ledu, ki je debel 10 cm, je dopustna obremenitev 22 oseb, težkih po 75 kg, ki stojijo na razdalji 3 m.

Kako merimo debelino ledu

Debelino ledu lahko ocenimo ali natančno izmerimo. Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen. Natančnejšo meritev opravimo tako, da izžagamo kos ledu, izmerimo debelino in pregledamo sestavo ledene kocke. Meritve opravimo na več mestih, odvisno od posebnosti terena (npr. velikost in globina vodne površine).
Vir: URS ZR

Deli s prijatelji