ŠTUDENTI NAMESTO MEDICINSKIH SESTER

Ogorčenje v UKC Maribor: Na tak način se norčuje iz medicinskih sester

52 medicinskih sester v javnem pismu izpostavlja nestrinjanje z zaposlovanjem študentov, med drugim opozarjajo, da je urna postavka študenta višja kot urna postavka medicinskih sester.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Pred dnevi se je razvedelo, da bodo kadrovsko stisko na posameznih oddelkih v UKC Maribor reševali s študenti. Predvidena urna postavka za študente je 6,5 do 7,5 evra. Na pomoč so povabili študente zdravstvene nege. Na to se je zdaj z javnim pismom odzvalo 52 medicinskih sester, vsaj tako navajajo, saj konkretnega seznama ni. Pismo je podpisano z Razvrednotene sestre UKC Maribor.

Njihovo pismo objavljamo v celoti (nelektorirano):

»Pisemo v imenu 52 medicinskih sester, ki se NE strinjamo s potezo gospe Hilde Rezar z zaposlitvijo studentov. Nasa imena ostajajo anonimna zaradi zagotavljanja nasega nemotenega dela naprej. 

Same smo del razlicnih intenzivnih neg in terapij, kjer je pomoc studentov POVSEM neustrezna. Taksno iskanje kadra po facebooku in na tak nacin je popolno razvrednotenje nasega poklica. Strokovna vodja ga. Hilda Rezar prihaja v osnovi iz oddelka Ortopedije, ki NIKOLI ni imel intenzivne nege ali terapije, tam ni kronicnih bolnikov, ravno tako pa je bilo se za cas njenega mandata glavne sestre v nickoliko medodelcnimi presojami ugotovljeno da je zdravstvena nega na tem oddelku pomanjkljiva. Ze iz tega vidika je neustrezno, da sta tako strokovna vodja kot strokovni direktor iz enega oddelka ki ne pozna intenzive. 

Poteza je nesprejemljiva iz vec stalisc:

Urna postavka studenta je visja kot urna postavka zaposlene medicinske sestre

Na ta nacin se razvrednoti delo medicinske sestre in se nevarnostim podvrze pacienta. Razvrednoti se ves boj za kompetence. 
Cetudi bi ti studentje delali pod nadzorom ne more biti odgovorna sestra na oddelku, saj ni ona kriva da pride nekdo BREZ teoreticnega znanja. Z namenom je narejen solski sistem s teorijo in postopno prakso! Ravno tako ‘odgovorna’ sestra nebo prejela mentorskega dodatka, zakaj bi bila potem kriva za napako studenta?

Obremenitev sester je ze tako velika, da se ne uspemo posvecati niti svojim studentom, ne da se bo zdaj ucilo se studente. 
Studenti nimajo NITI zdravniskih pregledov, ki jih moras imeti, da si zaposlen v zdravstvu. 

Delo v zdravstvu zahteva empatijo, tudi soocanje z zahtevnimi situacijami - to pa se nauci na praksi ki je stopenjska z namenom. Intenzivn nega in terapija NISTA mesti za studente. Tam lahko vsaka napaka v negi vodi v infekcije in smrt pacienta. 
Nesprejemljivo je iskanje kadra po Facebooku!

Za to objavo se je ga. Rezar odlocila sama, brez posveta z ostalimi medicinskimi sestrami in strokovnimi vodjami. Za vsako diskusijo pa je nedosegljiva. 

Menimo, da se na tak nacin NORCUJE iz medicinskih sester, se povsem razvrednoti delo ter OGROZA bolnike. Temu se jasno pridruzuje tudi Sindikat zdravstvene nege. 

V praksi se lahko torej medicinska sestra vpise na fakulteto in pride delat na napotnico pa bo dobila vec kot redno zaposlena? Ampak na tak nacin vsaj ne bo padala kvaliteta, to kar pa se obeta zdaj pa bo za bolnike pomenilo, da bo ogromno prelezanin, infekcij ran, gnojnih katetrov. 

Strogo nasprotujemo zaposlitvi studentov v intenzivnih enotah! Namesto taksnega posmehovanja naj najprej ustrezno placajo ZE zaposlen kader! 

Razvrednotene sestre UKC Maribor«
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca. Objavili jo bomo.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije