Miha presenečen, koga je videl v ministrovi družbi

Opazil ga je že, ko je spremljal proteste na kolesih.
Fotografija: Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Uroš Hočevar

Bralec Miha se je pred dnevi malo pred 14. uro znašel v bližini Cankarjevega doma. Opazil je, da je iz avtomobilov izstopilo več moških, med katerimi je prepoznal ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Kot je kasneje ugotovil, je naletel na ministre, ki so tisti dan sodelovali na vladni tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju, povezanem z novim koronavirusom. Presenetilo pa ga je, ko je prepoznal moškega, ki je spremljal ministra. To je bil namreč policist, ki ga je nekaj dni prej videl v polni opremi policijskih specialcev, ko je spremljal petkove proteste na kolesih.

Miha je bil začuden, zakaj ima minister za gospodarstvo varovanje, saj ga imajo po njegovem vedenju le ministri t. i. državotvornih ministrstev (za zunanje zadeve, obrambo in notranje zadeve). Vendar pa ni čisto tako. Počivalšek je namreč, poleg obrambnega ministra Mateja Tonina in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, tudi podpredsednik vlade. Tretja vlada Janeza Janše je na svoji ustanovni seji sredi marca sprejela dopolnitev uredbe in določila, da bosta po tretji stopnji varovana tudi oba podpredsednika vlade (Toninu tako varovanje pripada že kot obrambnemu ministru).
 
Preberite tudi:
Počivalšek o svojem odstopu: To ni posel za ljudi, ki imajo tanko kožo ali šibke živce

Varovanje voljenih funkcionarjev pri nas opravlja posebna enota policije Center za varovanje in zaščito, ki deluje v okviru Uprave za policijske specialnosti. Poznamo več stopenj varovanja, pri čemer je prav vsaka tajna. Iz uredbe, ki to določa, je tako mogoče razbrati le, komu je namenjena katera stopnja zaščite. Varovanje se izvaja po prvi, drugi, tretji in četrti stopnji. Glede na stopnjo ogroženosti se varovanje izvaja ob potencialni, povišani ali visoki stopnji ogroženosti. Varovanje vključuje ukrepe preventivno-operativnega, tehničnega oziroma fizičnega varovanja. Zadnje izvajajo policisti specialisti – varnostniki, ki se za tovrstno delo usposabljajo po posebnih programih.

Koga varujejo

Po prvi stopnji policija varuje šefa tuje države na državniškem, uradnem in delovnem obisku v Sloveniji. Po drugi stopnji policija varuje predsednika države in predsednika vlade.

Izvoljene funkcionarje policija varuje po različnih stopnjah. FOTO: Policija
Izvoljene funkcionarje policija varuje po različnih stopnjah. FOTO: Policija
Po tretji stopnji policija varuje:
–        predsednika državnega zbora,
–        podpredsednika vlade,
–        ministra za zunanje zadeve,
–        ministra za obrambo,
–        ministra za notranje zadeve,
–        kandidata za predsednika države, ki je bil izvoljen za to funkcijo, v času od uradne razglasitve izida volitev do prevzema funkcije,
–        nekdanjega predsednika države še en mesec po prenehanju opravljanja te funkcije,
–        nekdanjega predsednika vlade še en mesec po prenehanju opravljanja te funkcije.
Oseba, varovana po tretji stopnji, se lahko v razmerah potencialne ogroženosti za čas zasebnega potovanja pisno odpove osebnemu varovanju, a je varovana z drugimi ukrepi varovanja. O tem seznani policijo najmanj sedem dni pred zasebnim potovanjem.

Po četrti stopnji policija varuje:
–        predsednika državnega sveta,
–        predsednika ustavnega sodišča,
–        predsednika vrhovnega sodišča,
–        ministra, razen prej omenjenih ministrov,
–        generalnega državnega tožilca,
–        direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije,
–        generalnega direktorja policije,
–        družinske člane predsednika države in predsednika vlade,
–        kandidate za predsednika države od uradne potrditve kandidatur do uradne razglasitve izida volitev državne volilne komisije,
–        nekdanjega predsednika države 11 mesecev po prenehanju enomesečnega varovanja po tretji stopnji,
–        nekdanjega predsednika vlade 11 mesecev po prenehanju enomesečnega varovanja po tretji stopnji.
V primeru visoke stopnje ogroženosti varovanih oseb policija po četrti stopnji varuje tudi njihove družinske člane. Obseg ukrepov varovanja družinskih članov se določi na podlagi izdelane ocene ogroženosti varovanih oseb.
 

Ste tudi vi videli ali doživeli kaj nenavadnega ali zanimivega? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije