Mamica Sonja na Metelkovi: Ambulanta pokala po šivih, padel je rekord

Prehladna obolenja, gripe in viroze so na pohodu. 
Fotografija: Zdravstveni dom Metelkova. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Zdravstveni dom Metelkova. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na nas se je obrnila mamica Sonja, ki je pretekli vikend obiskala dežurno ambulanto za otroke v Ljubljani, natančneje na Metelkovi ulici. Kot nam je povedala, je tam vladalo izredno stanje zaradi prepolnih ambulant in dolgih čakalnih vrst. Mamica je na pregled peljala svojo hudo bolno hčerko z visoko vročino in s kašljem. 

»Delalo je pet ambulant, čakalna vrsta do sprejemne ambulante pa se je vila do vhoda.« Sestre so tekale gor in dol, povedale so, da gre za rekorden obisk dežurne ambulante. »Treba jih je pa pohvaliti, saj so nekateri prišli čisto po nepotrebnem,« je še povedala.

​Seveda smo za pojasnila prosili tudi Zdravstveni dom Ljubljana in poslali so nam izčrpne odgovore. Kot so povedali, ne gre za nepričakovan porast obiska »saj se konec januarja in v začetku februarja vedno pojavljajo številne okužbe dihal, tokratna gripa pa je tudi malce bolj zgodnja kot prejšnja leta. Vemo, da se gripa najprej pojavi pri vrtčevskih otrocih, nato šolarjih in potem pri odraslih, tako da se pričakuje povečano število obolelih odraslih v naslednjem tednu ali dveh.« 

Število obolelih oziroma število obiskov se je ta teden povečalo za približno 30 odstotkov v primerjavi s prejšnjim vikendom.

Rešitev prihaja šele v času šolskih počitnic

V tem času imajo povečano število dežurnih zdravnikov v primerjavi s preostalim delom leta. Velike obremenitve se pričakujejo še kakšen teden ali dva. Običajno se stanje umiri po zimskih šolskih počitnicah, ko se prekine krog medsebojnega okuževanja šolarjev. 

​Obenem pa prosijo, naj straši ocenijo, kdaj je situacija res primerna za obisk dežurnega zdravnika. »Glede na poročila o povečanem številu obolelih za prehladnimi in gripoznimi obolenji v medijih ter opisu znakov pričakujemo, da pacienti s takimi obolenji ambulanto nujne pomoči obiščejo v res nujnem primeru. Vemo, da je pri gripi vročina visoka, da traja od pet do sedem dni in da je pridružen suh kašelj, zato tudi pri pregledu zdravnik ne bo ne našel ne povedal kaj novega. Treba pa je pravočasno potrditi zaplete, pri gripi najpogosteje vnetje ušes in pljučnico,« so še sporočili. 

Ste opazili kaj zanimivega? Pišite nam, pošljite fotografijo ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije