KAJ SE DOGAJA?

Ko je Vrhničan pogledal na cestno kamero, ga je skoraj kap

Prikazovala naj bi stanje v živo, naletel pa je na pol leta star prizor.
Fotografija: Ko je želel preveriti stanje (sredi dneva), ga je pri kamerah »v živo« pričakal prizor, ki je bil star najmanj pol leta. FOTO: Promet.si, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Ko je želel preveriti stanje (sredi dneva), ga je pri kamerah »v živo« pričakal prizor, ki je bil star najmanj pol leta. FOTO: Promet.si, posnetek zaslona

VRHNIKA – Posnetki kamer na slovenskih cestah in avtocestah mnogokrat pridejo še kako prav, ko želijo vozniki preveriti stanje prometa, na ta način pa se lahko izognejo gneči in drugim neprijetnostim. A kot kaže, kamere ne delujejo vedno tako, kot bi bilo treba.

Bralec Borut z Vrhnike je na spletni strani prometnoinformacijskega centra želel preveriti, kakšno je stanje pri izvozu z avtoceste na Vrhniki, saj tam večkrat nastane daljša kolona. Ko je videl posnetek cestnih kamer, ki naj bi prikazovale stanje v živo, ni mogel verjeti svojim očem, saj je gledal cestninsko postajo, ki je bila odstranjena že pred več kot pol leta.

Na tem mestu je nekoč stala cestninska postaja Vrhnika. FOTO: bralec Borut
Na tem mestu je nekoč stala cestninska postaja Vrhnika. FOTO: bralec Borut
Za pojasnila, zakaj kamere ne prikazujejo stanja v živo, temveč so očitno na spletu stari posnetki, smo se obrnili na Dars, kjer so nas preusmerili dna Prometno-informacijski center za državne ceste. Tam odgovarjajo, da »kamer ne postavljajo niti ne urejajo v prometnoinformacijskem centru, pač pa za avtocestne kamere skrbi Dars, za ostale na državnih cestah pa Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo«, na spletni strani Promet.si pa so le objavljene.

Za nerodno situacijo krive tehnične težave

Kot še pojasnjuje Barbara Janežič iz prometnoinformacijskega centra, je bila kamera pri nekdanji cestninski postaji Vrhnika že enkrat umaknjena, »tako da so ponovni objavi očitno botrovale tehnične težave, do katerih prihaja zaradi posodabljanja in nadgrajevanja programov za upravljanje s spletno stranjo«.

Kamere se sicer osvežujejo v okviru časovnice od nekaj sekund do minute odvisno od odseka in pomembnosti. »Ker pa gre za tehniko, se vedno lahko zgodi, da se na kameri pojavi napaka in kamera ne deluje. Konkretna kamera je bila že umaknjena s spleta, saj bodo postavljene nove, in očitno so jo ob posodabljanju sistema po pomoti vklopili,« dodajajo v centru.

Tehnične težave so po besedah Janežičeve odvisne od številnih dejavnikov – vremena, elektrike, nesreč, okvar ipd. –, njihove izpade pa je težko predvideti in stoodstotno nadzorovati, zato se vedno lahko zgodi, da katera od kamer ne deluje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije