BRALCI POROČEVALCI

FOTO: Zloraba parkirne karte za invalide: je to dokaz?

Objavljeno 11. maj 2019 15.55 | Posodobljeno 11. maj 2019 16.14 | Piše: N. Č.

Vsako vozilo, parkirano na mestu za invalide, mora biti označeno z veljavno parkirno karto.

Domnevno lažna parkirna karta za invalide. FOTO: Suzana, bralka poročevalka
Na nas se je obrnila bralka Suzana, ki je prepričana, da mnogi izkoriščajo prostor za invalide z napačno nalepko oziroma parkirno karto. Priložila je fotografijo nekega avtomobila, v katerem je bila zataknjena parkirna karta za invalide, ki je po njenem mnenju lažna. Ali to drži, smo preverili na ministrstvu za infrastrukturo, ki vodi evidenco izdanih parkirnih kart.

O domnevno lažni parkirni karti, ki nam jo je poslala bralka, so na infrastrukturnem ministrstvu zapisali, da »iz priponke težko ocenimo, ali je parkirna karta prava, ker je fotografija nejasna«.

image
Edina veljavna parkirna karta za invalide v Sloveniji. FOTO: Zaslonski posnetek

Za uradno veljavno parkirno karto za invalide velja le ena karta, ki je določena v pravilniku o parkirni karti.

Kdor ima neveljavno parkirno karto za invalide oziroma kdor neopravičeno uporabi parkirno karto, bo kaznovan z globo 80 evrov. Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek imetnik parkirne karte ali njegov spremljevalec, ki vozila, parkiranega na označenem parkirnem mestu za invalide, nima označenega z veljavno parkirno karto.

Primeri zlorab parkirnih kart se zagotovo pojavljajo, če nič drugega, si jih lahko izmenjujejo med seboj tudi tisti, ki do njih niso upravičeni. Kdo je do parkirne karte za invalide upravičen in kako do nje priti, preberite v pravilniku o parkirni karti.

Deli s prijatelji