BRALCI POROČEVALCI

FOTO: Delavcem nameščajo lisice in pišejo kazni

Objavljeno 04. junij 2019 17.45 | Posodobljeno 05. junij 2019 09.25 | Piše: T. V.

V Krki trdijo, da globa ni bila zaračunana že nekaj let.

Lisice na napačno parkiranem avtomobilu pred tovarno Krka. FOTO: Bralec
NOVO MESTO – Bralec, ki želi ostati anonimen, nam je pisal, da delavcem, zaposlenim v tovarni zdravil Krka v Novem mestu, ki niso dobili parkirnega mesta, nameščajo lisice in jim nalagajo kazni. Poslal je fotografijo avtomobila z lisicami in dodal, da se delavci na delo vozijo organizirano po več skupaj in se v službo odpravijo predčasno, a parkirnih mest ni. Problematika pomanjkanja parkirnih mest pred podjetjem je že dolgo znana, a Krka se problematike loteva s kaznovanjem delavcev, ki niso parkirali na parkiriščih, je še zapisal.

Ne smejo preparkirati napačno parkiranih vozil

Lisice nameščajo varnostniki v Krki, saj gre za zasebna parkirišča. Višina kazni za nepravilno parkirane avtomobile se giblje okoli 80 evrov. Problematika pomanjkanja parkirišč se je še zaostrila po remontu avgusta lani, ko so delavcem prepovedali uporabo parkirne hiše, ki je sedaj namenjena le upravi, je še povedal bralec in pojasnil, da težav s parkiranjem nimajo vsi delavci, ampak predvsem izmenski tisti, ki prihajajo v popoldansko izmeno, saj so takrat vsa parkirišča zasedena z vozili delavcev v upravi in tistih, ki delajo jutranjo izmeno.

»Popoldanski delavci ne smejo in ne morejo zapustiti svojega delovnega mesta, da bi kasneje preparkirali svoj avto na izpraznjena parkirna mesta. Vodstvo je s situacijo seznanjeno, a ker jih neposredno ne zadeva, ne reagira. Delavcem so celo svetovali, da parkirajo v nekaj kilometrov oddaljenem nakupovalnem centru. Kazni tako prizadenejo le najmanj plačane delavce, ki delajo v izmenah in v najbolj nevarnih in zdravju škodljivih razmerah.« 

Načrtujejo širitev parkirišča

V službi za odnose z javnostjo Krke odgovarjajo, da je na osrednji lokaciji v Krki v Ločni v Novem mestu na voljo 2500 parkirnih mest. »Da bi svojim zaposlenim čim bolj olajšali prihod na delo in da bi promet na parkirnih površinah Krkinega kompleksa potekal čim bolj zaposlenim prijazno in nemoteno, je bil novembra 2012 sprejet novi parkirni red, ki omogoča, da zaposleni parkirajo na parkirnih mestih, ki so najbližje njihovemu delovnemu mestu. Ob rasti podjetja se z večjim številom zaposlenih povečujejo tudi potrebe po dodatnih parkirnih mestih. Zato so bila dodatna zagotovljena v bližini Krke, to je za nekdanjim Labodom in na parkirišču Graben, poskrbljeno pa je tudi za dodatna parkirna mesta za kolesa. Krka se maksimalno trudi, da bi v okviru prostorskih načrtov in omejitev zaposlenim zagotovila parkirne prostore, zato je ob spremembi občinskega prostorskega načrta zaprosila tudi za širitev parkirišča v neposredni bližini Krke. Postopek je trenutno v fazi pridobivanja dokumentacije, na osnovi katere bomo pridobili gradbeno dovoljenje.«

Kazni le na papirju 

V skladu s pravili parkiranja okove oz. tako imenovane lisice služba za varnost in zdravje pri delu (oddelek varovanja) uporabi kot skrajni ukrep zaradi skrajne kršitve. Namesti jih res izjemoma le na avtomobile zaposlenih, ki pustijo vozilo na intervencijskih poteh, dovoznih poteh do parkirnih mest in na zelenih površinah, zagotavljajo v Krki in dodajajo, da gre pri zgolj za opozorilo voznikom, da v prihodnje ne bi več nepravilno parkirali in s tem ovirali svojih sodelavcev. Cena odstranitve je sicer zapisana, vendar globa ni bila zaračunana že od leta 2013, trdijo. »Preparkiranja vozil med delovnim časom zaposlenim zaradi narave dela v farmacevtski industriji ne moremo omogočiti,« pojasnjujejo.
Deli s prijatelji