Bralka zaskrbljena: Šola je staršem prikrivala informacije

Poleg tretješolcev naj bi bili v karanteni tudi drugi učenci, pravijo starši. Ravnateljica pa pravi, da nima pooblastil, da bi podajala informacije o zdravstvenem stanju kogarkoli.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo

Kmalu po vrnitvi šolarjev v šolske klopi so v karanteno poslali celotni razred tretješolcev OŠ Ludvika Pliberška, saj je bil eden izmed učencev pozitiven na testu za novi koronavirus. A v uredništvo smo prejeli pismo zaskrbljenih staršev, ki pravijo, da niso bili v karanteni le tretješolci, temveč tudi vsaj pet sedmošolk, a je šola to staršem in javnosti prikrila.

»Pišem v imenu staršev učencev OŠ Ludvika Pliberška, kjer smo imeli primer okuženega tretješolca – njegov razred je v karanteni. Šola pa je staršem prikrivala, da je v karanteni tudi (najmanj) pet sedmošolk, ki so se družile z okuženo sestro tega tretješolca. O tem nismo bili obveščeni niti starši najožjih sošolcev – nobene komunikacije od šole. Prepričani smo, da bi šola morala pojasniti, kakšna je situacija, saj se sklicuje prav na zaupanje. A tega zaupanja ni več, saj skrivajo informacije ... Prosimo za javno soočenje in razlago stanja – koliko učencev je pravzaprav v karanteni, kaj se dogaja, in ali obiskujejo šolo sorojenci teh otrok, ki so v karanteni – okužba se lahko na ta način prenese v šolo,« so zapisali starši v sporočilu.

Ali informacije držijo, smo želeli preveriti tudi v omenjeni šoli. V tajništvu so nam povedali, da o tem, da bi bile v karanteni tudi sedmošolke ne vedo nič. Ravnateljica šole Lidija Todorović pa je v pisnem odgovoru zapisala: »NIJZ nas je obvestil o zapiranju oddelka in karanteni za oddelek. Vse ukrepe in navodila smo izdali in izvedli v skladu s priporočili. NIJZ je potem vodil postopek dalje. Dodatnih informacij nismo dobili. Za vse druge informacije se boste morali obrniti na NIJZ. Za posredovanje informacij o zdravstvenem stanju kogar koli (tudi če bi jih imela) nimam pooblastil.«
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije