BRALCI POROČEVALCI

Bralka se jezi: To pa je podražitev!

Stranka prostovoljno izbira ponudnika, odgovarjajo v borznoposredniški hiši.
Fotografija: Obvestilo, ki ga je prejela bralka. FOTO: Bralka poročevalka
Odpri galerijo
Obvestilo, ki ga je prejela bralka. FOTO: Bralka poročevalka

LJUBLJANA – Na nas se je obrnila bralka, ki je od borznoposredniške hiše prejela obvestilo, da bodo s prvim dnem leta 2019 spremenili cenik in da bo zaradi tega po novem plačevala osnovni paket za vodenje trgovalnih računov 25 evrov na leto, medtem ko doslej tega niso zaračunavali. Kako lahko »kar tako začnejo zaračunavati nekaj, česar doslej niso. To pa je podražitev!« se jezi, saj poleg tega plačuje še približno 15 evrov Klirinško-depotni družbi (KDD).
 
V Iliriki odgovarjajo, da so spremenili način obračunavanja zadevnih stroškov v skladu s sprejeto sodbo ustavnega sodišča glede določitve višine maksimalnega stroška v zvezi z vodenjem in hrambo vrednostih papirjev. »Cena osnovnega paketa je določena v skladu z dejanskimi stroški pri opravljanju naših storitev. Cena trgovalnega paketa pa ostaja nespremenjena,« je povedal Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike.

»Izbira ponudnika je prostovoljna« 

Zanimalo nas je, kakšne možnosti ima stranka, ki ne pristane na takšno plačevanje paketa? »Poleg osnovnega paketa je strankam na voljo še trgovalni paket oz. trgovalni paket z možnostjo obveščanja po e-pošti in z možnostjo elektronskega poslovanja. Stranka prostovoljno izbira ponudnika borznoposredniških storitev. Vsi ceniki ponudnikov so vsem strankam javno dostopni,« odgovarjajo v Iliriki.

Koliko zaračunavajo drugi?

Preverili smo, koliko zaračunavajo nekatere druge borzno-posredniške hiše. ALTA Invest d.d. za klasično trgovanje fizičnim osebam za standarni paket zaračunava 28 evrov, za 'maxi paket' pa 35 evrov na leto. V NLB za vodenje trgovalnega računa fizičnim osebam trenutno ne računajo nadomestila, temveč le stroške po KDD-tarifi. KDD nadomestilo znaša 0,33 evra mesečno. Pravnim osebam pa v NLB za vodenje računa zaračunajo 75 evrov na leto.

Pri BKS Bank AG, Bančni podružnici zaračunavajo fizičnim osebam, katerih stanje na trgovalnem računu finančnih instrumentov in denarnih sredstev ne presega 5000 evrov, nadomestilo za vzdrževanje poslovnega razmerja (vodenje evidence podatkov strank, stanj in poročanja) za osnovni račun v višini 3 evre letno, če prejemajo obvestila v elektronski obliki, oziroma 12 evrov letno, če prejemajo obvestila po klasični pošti. Fizičnim osebam, katerih stanje na trgovalnem računu finančnih instrumentov presega vrednost 5000 evrov, zaračunavajo nadomestilo v višini 18 evrov letno, če prejemajo obvestila v elektronski obliki, oziroma 26 evrov letno, če prejemajo obvestila po klasični pošti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije