BRALCI POROČEVALCI

Bralka opozarja: Skrijejo se za postajo in skačejo na cesto

Objavljeno 22. junij 2019 13.29 | Posodobljeno 22. junij 2019 13.18 | Piše: T. V.

Prežijo na prehitre voznike.

Policisti so se dobro skrili. FOTO: Lucija, bralka poročevalka
SPUHLJA – Oglasila se nam je bralka Lucija, ki želi opozoriti naše druge bralce: »Zadnje čase očitno policisti več ne potrebujejo vidnosti. Stojijo za avtobusno postajo skriti in skačejo na cesto.«

Dodala je, da policisti na prehitre voznike prežijo pred tablo za kraj Spuhlja iz smeri Zavrča proti Ptuju, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro.

Kaj pravijo pravila?
Policisti morajo za nadzor prometa izbirati mesta, ki ne predstavljajo nevarnosti zanje in za druge udeležence v cestnem prometu, enako velja za izvajanje meritev hitrosti. Policisti praviloma izbirajo mesta, ki so na javnih površinah, se pa seveda lahko zgodi, da so posamezna primerna mesta tudi na zasebnem zemljišču (uvozi na gozdne poti, travniki) in v takšnem primeru policisti uporabljajo takšna mesta, razen če lastniki zemljišč izrazijo zahtevo, da ne želijo, da policisti tam izvajajo meritve.

Občasno za izvajanje meritev policisti uporabljajo tudi dvorišča in parkirišča – takšna mesta policisti uporabljajo le, če lastnik dovoli uporabo zasebnega zemljišča.

Zakonodaja policistom omogoča tudi nekaj izjem glede postavitve vozila.
Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da sta na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali taksije, ustavitev in parkiranje vozila prepovedana. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu. Izjema od tega pravila je določba, ki določa, da na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti in občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu (65. člen ZPrCP).

Policisti smejo pri opravljanju nujnih nalog policije za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo (69. člen ZPrCP).

Vir: Policija
Deli s prijatelji