Bralka v karanteni: Prišli so v skafandrih ...

Spominja se, kako je bilo, ko je prišlo do izbruha virusa, na katerega zdravstveno osebje v njenem kraju ni bilo pripravljeno. 
Fotografija: Nevarni virusi so na pohodu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nevarni virusi so na pohodu. FOTO: Reuters

Evropa in z njo tudi Slovenija trepetata zaradi smrtonosnega koronavirusa, ki se širi po svetu. V Evropi je bilo potrjenih več kot 290 okužb, od tega največ v Italiji, prve primere pa so potrdili tudi v Avstriji in na Hrvaškem, zato je le še vprašanje časa, kdaj bo prvi primer zabeležen tudi pri nas. Štirje potniki, ki so se vrnili s križarke Diamond Princess, se menda počutijo dobro in so še vedno v samoizolaciji.

In kako je v samoizolaciji? Klepetali smo z našo bralko, ki je morala v samoizolacijo pred 11 leti, ko se je na potovanju okužila s prašičjo gripo. Ker ne želi biti imenovana in izpostavljena, njeno ime hranimo v uredništvu. 

​Najprej so postavili napačno diagnozo 


»Pripotovala sem iz Tajske in imela zelo visoko temperaturo. Poklicali smo izbranega osebnega zdravnika, ki me je kljub opozorilu, da prihajam s potovanja po okuženem območju, napotil na osebni pregled v ambulanto. Ko sem prišla tja, so bili totalno nepripravljeni. Pregledali so me brez rokavic, mask ... niso mi dali nobenih napotkov in postavili so napačno diagnozo – angino,« je opisala.
 

To je interaktivna karta, ki prikazuje, kako se koronavirus širi po Evropi.



Gripa je lahko nevarna. FOTO: Shutterstock
Gripa je lahko nevarna. FOTO: Shutterstock
»V ambulanti so me takoj sprejeli, saj so rekli, da je nujno, ker sem prišla iz tujine. Po pregledu sem šla domov spat, čez eno uro pa sta se z reševalnim vozilom pripeljala zdravnik in reševalec. Oblečena sta bila v skafandre in mi odvzela bris, ki so ga odpeljali v analizo. Naslednji dan so mi po telefonu potrdili diagnozo prašičje gripe. Sami smo morali po tamiflu, ki so ga morali jemati vsi družinski člani pa tudi zdravnik in zdravstveni delavci, ki so bili v stiku z mano,« je povedala.

Bralka je za naš portal še razkrila, kako je bilo v samoizolaciji. Spominja se, da so morali vse razkužiti. Dva tedna je bila zaprta v svoji sobi in ni smela biti v stiku z drugimi. Družinski člani pa ji nosili hrano in za njo vestno razkuževali.
 

Veste, kako ravnati, da se ne boste okužili? Preberite tukaj.



Doma je vladala panika


V tem času je doživela veliko, še najbolj od vsega pa so jo prizadele govorice in razne izmišljotine, ki so se širile o njem zdravju v domačem kraju. Pravi, da je takrat spoznala, kdo so njeni pravi prijatelji. »Ljudje so se me izogibali še nekaj časa po tem, čeprav sem imela potrdilo, da sem zdrava.«

Ima pa tudi nasvet za bralce, ki bi se morda znašli v samoizolaciji. Svetuje jim, da se opremijo s kakšno dobro knjigo in serijami. Na vprašanje, ali jo skrbi koronavirus, pravi, da je ne in da se po nepotrebnem ustvarja paniko.

 


Kako ravnati, če se okužite s koronavirusom?


Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije