ODGOVOR STROKE

Bralka je dobila naročeno iz Kitajske. Ali se lahko naleze koronavirusa?

Objavljeno 29. januar 2020 11.59 | Posodobljeno 29. januar 2020 12.06 | Piše: A. L.

Stroka je podala odgovor, javnost mirijo. Virus naj bi na prostem preživel do tri dni.

Pošiljke iz Kitajske niso nevarne, v smislu, da bi se prejemnik lahko nalezel koronavirusa, pravi stroka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Svet pretresa epidemija koronavirusa, ki je s tega sveta odnesel že več deset ljudi. Začel se je v kitajskem Vuhanu, prišel pa je čisto blizu Slovenije. Potrdili so ga oziroma sumijo nanj tudi pri naših severnih sosedih. V Sloveniji ga še ni, v UKC Ljubljana javnost mirijo in pravijo, da razloga za paniko ni.

Izredno zanimivo vprašanje nam je zastavila bralka, ki je prejela naročilo iz Kitajske. Nekaj dni kasneje je zbolela, zato je razmišljala, ali bi lahko dobila virus prek pošiljke. To je bilo tudi vprašanje, ki je bilo zastavljeno na današnji novinarski konferenci UKC Ljubljana, kjer je spregovorilo več strokovnjakov.

Koliko časa preživi na prostem

Na vprašanje, ali je mogoče zboleti prek, denimo, pošiljke iz Kitajske, ki bi bila v stiku z okuženimi, je odgovarjala Tatjana Lejka Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Ne. Mislim, da ta opcija praktično ne pride v poštev,« je bila jasna. V kakšnih pogojih pa bi lahko virus preživel najdlje? Podatkov je malo, je povedala Zupančeva, pri tem pa dodaja, da bi lahko bilo nevarno, če bi imeli bolnika, ki bi izrazito kašljal in kihal in bi se virus usedel na površine, tako da bi bile kontaminirane. Pogoj za prenos bi bil, da bi se teh površin nato drugi ljudje dotikali. Po njenem vedenju bi virus tako lahko preživel nekaj dni, po podatkih nekaterih tudi do tri dni, ampak bi morala biti za okužbo zadosti velika koncentracija virusa. Izpostavila je še, da poštne pošiljke niti v preteklosti niso bile vir okužb in po njenem mnenju tudi zdaj ne bodo.

Njen odgovor je dopolnil še strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn in dodal: »Če že prejmete pošiljko iz Kitajske, ko jo odprete, si ne vrtajte po nosu.«
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Deli s prijatelji