INFARKTNO

Bralka Irena poroča s hrvaške meje: Kolono povzroča blond policistka

Objavljeno 21. maj 2020 13.06 | Posodobljeno 21. maj 2020 14.07 | Piše: N. Č.

Kolona vozil na enem od pasov na mejnem prehodu Dragonja se je bistveno počasneje premikala od drugega. Vzrok?

Gneča na mejnem prehodu. (Fotografija je simbolična). FOTO: Tadej Regent, Delo
Z mejnega prehoda Dragonja se nam je oglasila bralka Irena, ki je uro in pol čakala na prestop meje med Slovenijo in Hrvaško. Zakaj se je kolona vozil tako počasi premikala, je spoznala tik ob mejnem okencu. »Hrvaška plavolasa policistka ni znala ne brati, slabo je slišala in še neverjetno počasi tipkala v računalnik,« nam je povedala Irena.
Preberite tudi: Izgubljajo živce na meji s Hrvaško, čaka se že do dve uri (VIDEO)

image
Letak, ki ga dobite ob vstopu na Hrvaško. Za Slovence je v hrvaškem jeziku. FOTO: bralka
Kot pravi bralka, se je sama na prestop meje dobro pripravila. S seboj je imela potrdilo iz zemljiške knjige, ki dokazuje, da je lastnica stanovanja na Hrvaškem, hkrati pa je na listek povsem čitljivo zapisala, kdo je, kam gre, koliko časa bo ostala in svojo mobilno številko. Menila je, da bo policistom tako lažje in predvsem hitreje pri izmenjavi informacij, saj bodo podatke le prebrali, a kot pravi, ni šlo vse po maslu.

»Policistka je sedela v kabini in me spraševala vse tisto, kar je že imela pri sebi na listku, ki sem ji ga izročila. Podatke, kam, zakaj, za koliko časa in mobilne številke je nato v računalnik pretipkavala toliko časa, da se je v drugi vrsti mejnega prehoda mimo zapeljalo več kot deset vozil. Ali je drugi policist tudi vse zabeležil, ne vem, a naša kolona se je premikala s polžjo hitrostjo. In tako uro in pol,« je zapisala bralka Irena.Dodala je, da jo jezi, »zakaj lahko Hrvatje brez vseh dokazil prestopajo slovensko mejo in hodijo k nam na kavice, Slovenci pa moramo hrvaškim obmejnim policistom priložiti dokazila, svoje osebne podatke in mobilne številke, hkrati pa še čakamo na meji«.

Hrvaška pripravlja poseben sistem, ki bo omogočil, da se tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško (na primer lastniki nepremičnin in polovil), na meji ne bodo več zadrževali, saj bodo njihovi podatki že v sistemu. Tako bo prehod stekel bistveno hitreje, je prepričan vladni govorej Jelko Kacin. (v članku: Znano, kakšen turistični bon dobijo tisti, ki bodo letos dopolnili 18 let (VIDEO)


V trenutku ko je hrvaška policistka v sistem vnesla vse podatke, je bralka Irena prejela esemes, da je vstopila v Hrvaško. Na meji so ji vročili tudi list s priporočili za zmanjšanje širitve okužbe s koronavirusom in popisom telefonskih številk epidemiologov. Besedilo je v hrvaškem jeziku, kar je bralko še dodatno razjezilo in se pri tem sprašuje, ali so tudi ostalim tujcem, ki so čakali na vstop v Hrvaško – med njimi je bilo po besedah bralke kljub večini slovenskih registrskih tablic videti še italijanske, avstrijske in nemške – za dobrodošlico in zdravstvene napotke vročili letak v hrvaščini. Verjetno ne. A jeza bo, kot pravi, kmalu popustila, ko bo naposled pred seboj zagledala lesketajoče se morje.

V petek srečanje dveh ministrov na Dragonji

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se bo jutri srečal s hrvaškim ministrom za zunanje in evropske zadeve Gordanom Grlićem Radmanom.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bo glavna tema pogovorov dobro sodelovanje obeh držav v času razglasitve pandemije in odpiranje mej med Slovenijo in Hrvaško za lažji prehod v turistično sezono. Prav tako bosta pogovore namenila oceni odnosov med obema država. Gre za prvo srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške po dolgem času.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.
Deli s prijatelji