BRALCI POROČEVALCI

Bralka Irena: Ljudje se v trgovinah gnetejo, prodajalke obupane

Objavljeno 07. maj 2020 08.05 | Posodobljeno 07. maj 2020 08.34 | Piše: N. Č.

V nekaterih trgovinah so varnostnike, ki so stali pred vrati, odpoklicali, ljudje pa so se menda hitro »razkomotili«.

FOTO: Leon Vidic, Delo
Na nas se je obrnila bralka Irena, ki je bila priča pogovoru prodajalk za blagajno v eni od diskontnih trgovin v Ljubljani. Že sama je opazila, da se je v ponedeljek število kupcev v trgovini znatno povečalo, kar pa so pozneje, ko je stala pri blagajni, komentirale tudi prodajalke same.

V trgovini, ki jo redno obiskuje, so zaposlene godrnjaje ugotavljale, odkar so ostali brez varnostnika, ki je nadziral vstop v trgovino in dovoljeno število kupcev, so se ljudje razpustili. Ljudje ne upoštevajo več varnostne razdalje,v trgovini pa je kar naenkrat preveč ljudi.

Bralka, ki je stara 60 let, meni, da smo ljudje tako pokazali svoj pravi obraz. »Primerno se znamo obnašati le, če nas kdo nadzoruje, ko pa nadzora ni, se vedemo kot razvajeni in nevzgojeni otroci,« je komentirala. 

Trgovine smo vprašali, ali vstop pri njih še nadzoruje varnostnik in ali opažajo kakšne spremembe pri vedenju kupcev po tem, ko so se ukrepi nekoliko sprostili.

Lidl: Ponekod ljudje še kršijo uredbe

V trgovinah Lidla Slovenija se dosledno držimo pravil, ki veljajo za vstop v trgovine oziroma nakupovanje v njih. Tako omejujemo število kupcev, ki lahko vstopijo, glede na kvadraturo trgovine, opozarjamo na nošenje mask in razkuževanje rok ter upoštevanje omejitve nakupovanja za ranljive skupine med 8. in 10 uro. Na vhodu v naše trgovine imamo tako varnostnike kot tudi sodelavce - študente, ki skrbijo, da so kupcem pri vhodu na voljo razkužila, da so razkuženi ročaji vozičkov in opozarjajo na upoštevanje pravil nakupovanja. Oboji imajo jasna navodila, kako postopati napram kupcem.

Opažamo, da so se kupci dokaj dobro navadili na pravila nakupovanja. Ponekod sicer še prihaja do kršitev, a se ob opozorilu kupci načeloma odzovejo pozitivno. V primeru, da opozorilo ne zaleže, pokličemo policijo, ki ukrepa napram kršiteljem.


Mercator: Dodatni varnostniki niso več potrebni

V trgovinah Mercator ne opažamo posebnosti glede vedenja kupcev v trgovinah in da kupci v veliki večini še naprej upoštevajo varnostne ukrepe. Ker pa ima Mercator več kot 500 trgovin po vsej Sloveniji, je možno, da v kakem trenutku kak kupec ne upošteva dovolj medosebne razdalje, saj so se zdaj po dobrih novicah glede okužbe med prebivalci ljudje malo sprostili. Vsekakor pa je je vzdrževanje primerne razdalje najprej odgovornost vsakega posameznika, tako zardi sebe kot zaradi drugih. Zaposleni v trgovinah pa imajo jasna navodila, da kupce, če je to potrebno, opozarjajo glede razkuževanja rok in nošenja mask oz. zaščite za obraz. Če bi bilo to potrebno zaradi večjega obiska, lahko začasno vrata trgovine tudi zaprejo, da je v prostoru sočasno le dovoljeno število kupcev. Vendar te potrebe do zdaj ni bilo, tudi sicer sta tako včerajšnji kot današnji dan potekala brez posebnosti. Presodili smo, da dodatni varnostniki niso več potrebni.


Spar: Večina kupcev se omejitev drži

V trgovinah Spar in Interspar varnostniki na vhodih še vedno skrbijo za nadzor pri vstopanju in upoštevanje priporočil NIJZ (razkuževanje, uporaba zaščitnih mask, nadzor nad številom obiskovalcev, spoštovanje terminov nakupov za ranljive skupine …). Spoštovanje predpisanih pravil s strani vsakega posameznika je ključno za varen obisk trgovin, zato vse naše stranke prosimo, da za svojo in skupno varnost še naprej upoštevajo priporočila. Pri tem pa opažamo, da se večina naših kupcev še vedno drži omejitev in upošteva ukrepe.


Hofer: Za ustrezno število kupcev skrbijo prodajalke

V trgovinah Hofer se zavedamo, da je nakupovanje precej drugačno kot v običajnih razmerah, po skoraj dveh mesecih izvajanja posameznih preventivnih ukrepov, pa lahko trdimo, da so kupci uspešno prevzeli nove nakupne navade, a se strinjamo, da je odgovornost vsakega posameznika, da kljub siceršnjemu sproščanju ukrepov dosledno upošteva vse veljavne preventivne ukrepe. V trgovinah še vedno veljajo ure za nakup ranljivih skupin, nadzorovan je vhod v trgovine in obvezno razkuževanje rok, za kar še vedno skrbi pristojno osebje. V preostalem času si lahko kupci roke razkužijo v predprostoru ob vstopu v trgovino, kamor smo namestili dozirnike za razkužila, prodajno osebje pa skrbi, da je v trgovini ustrezno število kupcev. Prav tako kupce k upoštevanju vseh preventivnih ukrepov nagovarjamo s številnimi opozorilnimi tablami pred in v trgovini.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.
 
Deli s prijatelji