BRALCI POROČEVALCI

Bralec se jezi: Sramota, kakšna napaka

Ali gre res za napako ali pa protokol ne spoštuje odločitve ustavnega sodišča, se sprašuje Marjan.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo

Konec novembra lani smo Slovenci v prvem krogu volili nove (stare) župane in mestne svete na lokalnih volitvah, a eden od uradov države očitno ne ve, da smo jih volili v 212 občinah, nam je pisal bralec Marjan, ki je opazil, da na spletnem portalu Protokola Slovenije v delu, kjer imajo zapisane osnovne podatke o Sloveniji piše, da je razdeljena na 58 upravnih enot in 210 občin.

Napaka ali kaj drugega? FOTO: posnetek zaslona
Napaka ali kaj drugega? FOTO: posnetek zaslona
Da na spletni strani protokola ne gre za kakšne zastarele podatke, kaže to, da so kot predsednik države, državnega zbora in vlade zapisani aktualni nosilci teh funkcij, torej Borut Pahor, Dejan Židan in Marjan Šarec. Slovenija je imela do leta 2010 res 210 občin, nato pa je državni zbor pred skoraj devetimi leti odločil, da se občinam po referendumih ne pridružita še Ankaran (ki se je z novelo izločil iz občine Koper) in Mirna (iz obstoječe občine Trebnje), a je nato ustavno sodišče naložilo ustanovitev obeh občin, ki sta izpolnjevali pogoje za ustanovitev. Po tem je postopek za ustanovitev občine Mirna tekel naprej ter je bil izglasovan, predlog za ustanovitev občine Ankaran pa je doživel ponovno zavrnitev. Mirna je uradno postala občina 26. februarja 2011. Na videz brezizhodni položaj Ankarana pa je razrešilo ustavno sodišče, ko je s sodbo 9. junija 2011 ustanovilo novo občino Ankaran, ki obsega naselje Ankaran. Med 212 občinami jih ima 11 status mestne občine.

»Da državni organ, ki opravlja protokolarne zadeve in skrbi (ali pa bi vsaj moral skrbeti) tudi za predstavitev Slovenije v svetu, ne ve tega, po mojem mnenju precej osnovnega podatka, je naravnost sramotno. Če gre za napako, je to velika površnost, a se sprašujem, ali gre res za napako, ali pa protokol ne spoštuje odločitve ustavnega sodišča?!« se huduje in sprašuje Marjan.

O opozorilu bralca smo obvestili tudi protokol. »Zahvaljujemo se vam za prijazno opozorilo vašega bralca glede podatka na naši spletni strani o številu občin v Sloveniji. Gre dejansko za star podatek, ki smo ga po vašem prijaznem opozorilu takoj popravili,« so odgovorili.

Popravljeno število občin. FOTO: posnetek zaslona
Popravljeno število občin. FOTO: posnetek zaslona

 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije