Bralec: Nisem zaprl espeja in bom za to kaznovan

Nekateri espejevci so se znašli v nemilosti. Padejo skozi vsa sita vladnih protikorona ukrepov. 
Fotografija: Mnogi so zaskrbljeni. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Mnogi so zaskrbljeni. FOTO: Getty Images

»Lahko bi zaprla s. p., ker nisem vedela, ali bo podjetje, za katerega delam, še delalo kot doslej. Ker so zagotovili, da bodo delali, tega nisem storila. Zdaj mi je žal, kajti ob izdaji računa so mi povedali, naj napišem 20 odstotkov nižji znesek, kot je sicer dogovorjeno,« je razkrila bralka espejevka, ki opravlja dela zgolj za enega naročnika. Dejala je, da za okoli 1.600 evrov na mesec. Znašla pa se je v zagati, saj je upala, da bo kateri izmed protikorona ukrepov vlade pomagal tudi njej, ki še naprej dela, njeni prejemki pa bruto niso prav zavidanja vredni. 

Znižali so ji za 20 odstotkov, vlada časti tistim s 25 odstotkov minusa

Kot je dodala, jo je strah kaj bo, saj zanjo 20 odstotkov pomeni okoli 350 evrov manj na mesec. »Vsak mesec pa moram plačati prispevke do 20., to je okoli 400 evrov, in še akontacijo dohodnine do 10. v mesecu. Kako naj to naredim zdaj in kako preživeti, ko plačam najemnino za stanovanje v Ljubljani in stroške za bivanje, malico in prevoz, ki mi kot espejevki ne pripadajo? Ostalo mi bo skoraj nič za življenje.« Dodala je, da je večkrat prebrala ukrepe vlade in da ne izpolnjuje pogoja za odpis prispevkov in mesečni temeljni dohodek, ker ima »le« 20-odstotni izpad in ne 25-odsotnega, kar je cenzus države za pomoč. »Kaj naj potem? Manj delam, da bom dobila vsaj kaj pomoči države in preživela iz meseca v mesec? Noro, res noro. Tisti, ki delamo prek espeja, bomo, kot kaže, kaznovani.«

Spomnimo, da je Ivan Simič, ki pomaga vladni ekipi pri pripravi ukrepov, nedavno dejal, naj espejevci izpolnijo izjavo, četudi ne vedo, ali izpolnjujejo pogoje. Ampak, pozor, če se naknadno ugotovi, da jih res s. p. ni izpolnjeval, bo t. i. dobroto države treba vračati.


​Samodejni odlog prispevkov – lahko plačate ali pa šele leta 2022

Furs smo povprašali, kaj naj stori naša bralka, in povedali so, naj ne skrbi, ker je samozaposlena in nima drugih zaposlenih, je samodejno urejen odlog plačila prispevkov. Torej: »Zagotovljen je avtomatičen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu (20. 4. 2020), maju (20. 5. 2020) in juniju 2020 (20. 6. 2020). Do odloga plačila prispevkov je bil zavezanec upravičen avtomatično, kar pomeni, da mu ni bilo treba vlagati vloge. Odložene prispevke mora upravičenec poravnati najkasneje do 31. 3. 2022. Do predlaganega ukrepa ni upravičen samozaposleni, če je imel neporavnane obveznosti, ki so zapadle v plačilo do 28. 2. 2020, višje kot 50 eurov in jih ni poravnal do 6. 4. 2020.«


Verjetno se mu bo Furs usedel na račun, plačal bo še stroške

Drugi espejevec, ki se je obrnil na nas, pa pade še skozi to sito samodejnega zamika prispevkov, saj ima pri sebi zaposleno še eno osebo in takrat zgoraj zapisano ne velja.

Danes, 20. april, je rok za plačilo prispevkov, denarja pa nima, ker dve podjetji, za kateri dela, računov še nista plačali. »Kaj naj storim, ker sem že tako povsem na robu z živci? Kaj šele, da bi plačal prispevke zase in nato še za zaposleno ter potem preživel do naslednjega meseca,« je zapisal obupani bralec. Dodal je, da tudi sam ne izpolnjuje pogoja za odpis prispevkov, čeprav sta obe podjetji, za kateri dela, znižali njegova mesečna honorarja med 15 in 20 odstotki. Seveda za enako količino opravljenega dela. 

IZJAVA ZA OPROSTITEV PRISPEVKOV
Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov je že na voljo.

Kaj mu ostane? Nič drugega, kot da plača prispevke. Furs sicer pravi, da lahko še do 30. aprila izpolni izjavo za odpis prispevkov ... A kaj ko »zasluži preveč«. Bralec, čigar ime hranimo v uredništvu, nam je povedal, da skupaj na mesec prejme približno 2.800 evrov zase in za svojo zaposleno. Za prispevke in akontacijo odšteje mesečno okoli 1.000 evrov, kje je še izplačilo plače zaposleni, potem še njegovo preživetje ... 


Bo Furs vsaj malce uvideven in solidaren?

Morda pa se bo Furs v teh mesecih usmilil tudi takih samostojnih podjetnikov, kot sta tadva, ki sta se obrnila na nas, in ne bo že po petih dneh neplačila obveznosti,pošiljal opominov in nato kaj hitro izvajal izvršbe.

Če pogledamo, kar piše na Fursu glede 30. aprila, da se da izpolniti prijavo za odpis prispevkov do konca meseca, bo morda počakal vsaj do takrat. 


Imate zgodbo za nas? Pišite nam! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije