KORONAUKREPI

Bralec Darko: Kako naj grem jutri v trgovino, če nimam maske?

Vlada zahteva, da odslej hodimo v trgovino z maskami in rokavicami, teh pa ni nikjer.
Fotografija: Ljubljanske mlekarne, Ljubljana, 27. marec. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ljubljanske mlekarne, Ljubljana, 27. marec. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo

Na nas se je obrnil bralec Darko z vprašanjem, kako naj gre jutri po kruh v trgovino, če doma nima niti ene zaščitne maske ne rokavic.
Konec vikend turizma: gibanje le še v svoji občini; v trgovino le z masko (VIDEO)
Danes od polnoči dalje velja ukrep, da je za vstop v zaprte javne prostore, kot so trgovine, pošte, bencinski servisi ipd., nujno nošenje mask in rokavic. A ker teh trenutno primanjkuje, jih lahko nadomestijo šali ali rute ali drugim blagom, ki nas lahko varuje, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. A ni vsaka ruta dobra, tkanina mora biti namreč gosto tkana in še najboljše je, da je bombaž, je pred dnevi pojasnjevala stroka.

Če bi v zaprte prostore vstopili brez zapovedane zaščite, vas po besedah ministra lahko doleti globa za ogrožanje varnosti javnega zdravja, ki znaša okoli 400 evrov. A namen ukrepov ni to, da bi državljane kaznovali, je pojasnil Hojs, temveč da bi jih zavarovali pred širjenjem okužbe koronavirusa.

Hojs pojasnil, da državljani v kratkem lahko pričakujemo večje število zaščitnih mask. Kje jih bo mogoče kupiti, minister še ni razkril.

Masko si lahko sešijete tudi sami. Pred dnevi so podrobna navodila, kako doma sešiti masko, objavili v UKC Ljubljana, kjer so jih šivilje zašile že lepo število. Več v članku: Možnost okužbe prepolovijo, a nosijo tudi tveganje: ko se navlažijo, jih zavrzite (VIDEO).

Se pa na spletnih portalih lahko najde tudi enostavne ideje, kako si tudi brez šivanja narediti dovolj varno zaščitno masko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije