BRALCI POROČAJO

Bi lahko med karanteno odšli nazaj na dopust na Hrvaško?

Objavljeno 30. avgust 2020 17.02 | Posodobljeno 30. avgust 2020 19.55 | Piše: Š. R.

Bralca je zanimalo, ali se lahko kljub karanteni poda nazaj čez mejo.

Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel
Z nami je v stik stopil bralec z zanimivo dilemo. »Te dni se vrnem z (nerizičnega) dopusta na svojem vikendu v hrvaški Istri in dobim na meji odločbo o karanteni. Po tednu dni (zopet nerizičnega) bivanja v karanteni, izključno v svojem stanovanju, moram nazaj na Hrvaško. S svojim avtom, brez ustavljanja do meje,« je zapisal bralec, ki ga je zanimalo, ali bi s tem kršil karanteno in ali bi za morebiten povratek na Hrvaško potreboval kakšne dokumente.

Ker sam pri pristojnih organih ni dobil odgovora, smo njegov primer na policijo in ministrstvo za zdravje naslovili mi. Odgovor iz kabineta ministra za zdravje je bil: »Karantena traja 14 dni in v tem času oseba ne sme zapuščati stanovanja. To je jasno zapisano tudi na karantenski odločbi. Prosimo vas, da vašega bralca na to opozorite, saj s takim dejanjem ogroža sebe, pa tudi zdravje vseh ostalih. Z odgovornim obnašanjem lahko skupaj zajezimo širjenje okužbe.« 

Pri Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije, kjer opravljajo nadzor nad spoštovanjem karantenskih določb, so nam tudi pojasnili, da je v odločbi o karanteni zapisan stalni naslov, ki ga posameznik ne sme zapuščati, v nasprotnem primeru ga lahko doleti kazen. Predvidena globa za kršitelje karantene oziroma osamitve pa po zakonu o nalezljivih boleznih znaša od 400 do 4000 evrov.
 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.​

Deli s prijatelji