KAZEN

Župana privezali na sramotilni steber

Bolivijci imajo učinkovit način kaznovanja pokvarjenih politikov. Ujezil jih je, ker je lagal, zavajal in zagovarjal zgolj lastne interese.
Fotografija: Javier se je ob sramotilnem stebru znašel že tretjič. FOTO: Fb
Odpri galerijo
Javier se je ob sramotilnem stebru znašel že tretjič. FOTO: Fb

V večini držav se politike in javne uslužbence, ki slabo opravljajo svoj posel, kaznuje tako, da se jih na naslednjih volitvah ne izvoli. A v Boliviji še vedno verjamejo v družbeno odgovornost. Lep dokaz je mestece San Buenaventura na severu države, kjer je župan Javier Delgado na lastni koži občutil posledice svojih slabih odločitev. Občani so ga zgrabili in za eno uro privezali ob steber, da se je lahko soočil s svojimi grehi.

Petindvajsetega februarja je odšel na odprtje mosta, ki so ga zgradili z državnimi in občinskimi sredstvi, nesluteč, da ga bo pričakala besna množica. »Niso mi povedali, zakaj me kaznujejo, a se nisem upiral, da jih ne bi še bolj razjezil.«
Župan je prepričan, da so javnost nahujskali politični nasprotniki in lokalni poslovneži, ki so na plačilni listi podjetij za sekanje gozdov in rečnega prevoznika. Domačin Daniel Salvador se je tem trditvam nasmehnil in povedal, da so župana kaznovali, ker ni izpolnil svojih obljub lokalni skupnosti, pogosto jim je lagal in jih nikoli ni postavil na prvo mesto. Še več, na tla so ga privezali že trikrat v zadnjih mesecih, nazadnje ni mogel v pisarno dva meseca. Prestrašen je zbežal v sosednje mesto.

Eno uro je premišljeval o svojih grehih. FOTO: Fb
Eno uro je premišljeval o svojih grehih. FOTO: Fb

Podobno kot večina domorodnih skupnosti tudi prebivalci San Buenaventure vladajo sami sebi v skladu z naslednjimi vodili: ne laži, ne bodi len in ne kradi. Leta 2009 so ljudsko pravdo celo zapisali v ustavo, vendar jo lahko uveljavljajo le ob manjših prekrških. Le kako bi se te metode izkazale pri naših politikih?

Pred časom je celo zbežal v sosednje mesto. FOTO: Fb
Pred časom je celo zbežal v sosednje mesto. FOTO: Fb

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije