SKRIVALIŠČE

Zlate palice skril v danko

Objavljeno 24. oktober 2020 07.47 | Posodobljeno 24. oktober 2020 07.47 | Piše: E. B.

Nenavadna odkritja na indijskih letališčih. Zlato kupovali v emiratih, davka ne bi plačali.

Nihče ne bi plačal davka. FOTO: Urfinguss/Getty Images
Plemenita kovina je v zadnjih mesecih skokovito pridobila vrednost, mnogi, ki si to lahko privoščijo, si zato ustvarjajo zlate rezerve za čase negotovosti ali pomanjkanja. A davka ne bi plačali, se je izkazalo na indijskem letališču v Kanurju v zvezni državi Kerala, kjer so odkrili potnika s kilogramom zlatih palic. Zatlačenimi v danko.

55 tisoč evrov vredno zlato je tihotapil.

Možakar je priletel iz Dubaja, kjer je očitno opravil drag nakup, na domačem letališču pa bi moral blago prijaviti carini in plačati osemnajstodstotni davek ob vstopu. A tega ni storil, zlato, vredno okoli 55.000 evrov, je hotel pospraviti v domači sef, ne da bi državi plačal potrebne dajatve. Zdaj bo z denarno kaznijo odštel še veliko več, nasmiha pa se mu tudi zapor, poročajo tamkajšnji mediji. Očitno je bila ponudba zlata v Dubaju minule dni zares ugodna, kajti enako pot je opravil še en tihotapec, ki pa je v domovino brez poplačila obveznosti hotel prenesti kilogram in pol zlata, a je plemenito kovino skril med prtljago, ne v intimne predele.

Na še enem indijskem letališču, Kozhikode, prav tako v Kerali, pa so pred dnevi odkrili zlato zalogo pri potniku, ki je priletel iz Šarjaha v Združenih arabskih emiratih. Pol kilograma zlata si je zatlačil v spodnjice, pozornost carinikov in policistov pa je pritegnil z nerodno hojo.
Deli s prijatelji