ZAČELO SE JE Z BAGETO

Vibrator že od pamtiveka

Objavljeno 11. avgust 2019 22.03 | Posodobljeno 11. avgust 2019 22.03 | Piše: Katarina Golob

Najstarejši primerek naj bi bil star kar 28.000 let. Nekoč so jih izdelovali iz broma, kamna, kruha.

Vibrator ima dolgo zgodovino. FOTO: Guliver/Getty Images
Včasih so vibratorje izdelovali iz kruha ali kamna, najstarejši primerek naj bi bil star 28.000 let, skozi čas pa se je spreminjala tudi njihova oblika.

Leta 2005 so v Nemčiji našli predmet iz kamna, dolg 20 centimetrov in širok tri, zaradi česar se številni arheologi in strokovnjaki strinjajo, da gre za prvi dildo na svetu, številni pa se s tem ne strinjajo, čeprav priznavajo, da je njihova uporaba stara toliko kot človeštvo. O tem pričajo številne najdbe, na Kitajskem so v plemiški grobnici našli seksualni pripomoček, star 2000 let, narejen iz brona. Nasploh so imeli Kitajci do teh igračk zelo spoštljiv odnos, saj so jih izdelovali iz dragocenih materialov, medtem ko naj bi v antični Grčiji ženskam in moškim namesto dilda služila bageta ali francoska štruca, od staranja trda kot kamen.

Prvi dildo, ki ga niso poganjale samo roke, je nastal sredi 19. stoletja v Ameriki.


Prvi dildo, ki ga niso poganjale samo roke, je nastal sredi 19. stoletja v Ameriki, zares prelomni vibrator pa je sredi 1970 postal japonski magic wand, ki je ženskam prinesel pravo malo seksualno revolucijo. Čez leta je Japonska dala na tržišče danes ikonični vibrator the rabbit, ki je dolgo veljal za najbolj priljubljenega na svetu, danes pa je erotičnih igračk, ki popestrijo spolnost, že toliko, da se je tudi t. i. zajček že umaknil drugim. 
Deli s prijatelji