TRAGEDIJA

Ubila ga je materina krsta

Indonezijec je umrl med materinim pogrebom. Usodna je bila krsta, ki je padla z mrliškega stolpa.
Fotografija: Krsto so skoraj že prinesli v stolp, ko se je podrla lestev.
Odpri galerijo
Krsto so skoraj že prinesli v stolp, ko se je podrla lestev.

Za 40-letnega Indonezijca Samena Kondoruro se je žalosten dogodek, materin pogreb, ki se je odvil ta petek v okrožju severna Toraja, tragično končal. V skladu z običaji, ki veljajo v teh krajih, so pogrebci, med njimi tudi užaloščeni 40-letnik, krsto odnesli v lakian, poseben stolp, v katerem pokojnik počiva do začetka pogrebnih slovesnosti, gre za nekakšno različico naše mrliške vežice.

Mrliški stolp laikan je visoko nad tlemi, zato se morajo nosači, če želijo odložiti krsto, do njega povzpeti po dolgi, resda položni bambusovi lestvi. A če gre navadno za rutinski postopek, ki ga krepki in čili nosači izvedejo brez posebnih težav, se je tokrat zadeva zapletla. Ko so bili nosači s krsto že nekaj metrov nad tlemi, se je bambusova lestev izmaknila, krsta pa je padla in zadela sina pokojnice, je medijem razkril šef krajevne policije.

Video tragičnega prizora, ki je zakrožil po spletu, prikazuje zdrs lestve v trenutku, ko so krsto skoraj že zanesli v stolp. Nosači so padli na tla, za njimi pa krsta in zadela nesrečnega Kondorura. Prestrašeni očividci so pohiteli pokojničinemu sinu na pomoč. Za njegovo življenje so se borili v bolnišnici, vendar je Kondorura zaradi hudih poškodb umrl.
Pogrebci so pohiteli k padlim nosačem.
Pogrebci so pohiteli k padlim nosačem.

Šef policije je dejal, da se je nesreča zgodila zato, ker lestev ni bila pritrjena na stolp tako, kot bi morala biti, vendar se je užaloščena družina odločila, da ne bo vložila odškodninske tožbe. Kondoruro so pokopali skupaj z materjo Berto.

Na Sulaveziju lokalni prebivalci Tana Toraje posvečajo zadnji poti pokojnikov prav posebno skrb. Čeprav je večina kristjanov, so pri pokopavanju mrtvih ohranili tudi staroselsko tradicijo. Njihove pogrebne slovesnosti lahko trajajo več dni, nanje je povabljenih več kot 100 gostov, ki se od pokojnika poslavljajo s plesom, petjem in pojedino. Izvajajo tudi obrede žrtvovanja. Verjamejo, da človek po smrti še vedno ostaja v stiku z družino, prinaša ji srečo, zaradi česar ga morajo domači spoštovati. Duše sorodnikov lahko tudi škodujejo, še zlasti če je oseba umrla nenaravne smrti. Do takšnih se morajo v sladu s svojimi verovanji obnašati še bolj spoštljivo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije