KAJ SO VIDELI?

So videli jetija ali le vojaka?

Objavljeno 12. februar 2016 11.21 | Posodobljeno 12. februar 2016 11.22 | Piše: U. S.
Ključne besede: jeti

V španskem letovišču naj bi posneli jetija.

MADRID – Preplašeni smučarji in deskarji v letovišču Formigal v Pirenejih so previdni (njihovi pametni telefoni pa so vseskozi v pripravljenosti): v okolici smučarskega letovišča na severovzhodu Španije so namreč opazili veliko belo kosmato bitje, ki še najbolj spominja na jetija.

Posneli so ga s kamero, ob objavi posnetka pa so se številni vprašali: je to vendarle dokaz, ki bo ves svet končno prepričal, da jeti zares obstaja? Po objavi fotografije na forumu, ob kateri je avtor zapisal Čudna žival v Formigalu, kaj za vraga je to?, se je vnela burna razprava. Forumaši imajo najrazličnejše teorije o tem, kaj je v resnici na posnetku. Eni pravijo, da gre za severnega medveda, drugi, da je na njem vojak med vajami v snežnih razmerah, tretji pa pravijo, da se je neki šaljivec preprosto preoblekel v jetija, da bi povzročil zmedo.

Lastniki letovišča so preiskali celotno območje, toda našli niso ničesar. Skrivnost pa se nadaljuje. Predstavnik letovišča je potrdil, da so območje ne le preiskali, ampak se tudi pogovorili s pričami, ki so bitje videle, vendar niti po razgovorih niso odkrili nič novega. »Prepričani smo, da ni prav nobenega razloga za paniko, varnost obiskovalcev ni ogrožena. Kljub vsemu bomo še naprej pozorno opazovali območje,« je še dejal predstavnik.

Smučarji, ki so veliko belo bitje posneli, vztrajajo, da so videli nekaj, česar doslej še nikoli niso. »Medved ali jeti? Povedali smo v letovišču, kaj smo videli, vendar nas nihče ni vzel resno. Toda nekaj lomasti tam zunaj. Vem, kaj sem videl,« je povedal eden od smučarjev, ki hoče ostati anonimen.

Jeti še naprej ostaja legenda, saj do danes nihče še ni ponudil dovolj znanstvenih dokazov o obstoju snežnega bitja. To stoji na dveh nogah, še najbolj je podobno opici, menda je višje od človeka, živelo pa naj bi v Himalaji – v Indiji, Nepalu, Butanu in Tibetu. Zgodbe o velikem belem bitju ljudi navdušujejo že skoraj sto let, odkar je 1925. fotograf med ekspedicijo v indijski Himalaji opazil nenavadno bitje in pozneje odkril še neobičajne sledi v snegu. Od petdesetih let prejšnjega stoletja je več gornikov, ki so osvajali najvišjo goro na svetu, poročalo o stopinjah snežnega bitja, ki tako še danes ostaja eno najbolj skrivnostnih. 

Deli s prijatelji