VELIČASTNO

Skrivnostna moč piramide

Mednarodna ekipa je odkrila sposobnost koncentriranja elektromagnetizma. Odkritje je zelo zanimivo in velik izziv za tehnologijo nanodelcev.
Fotografija: Slovita Keopsova piramida spada med sedem svetovnih čudes. FOTO: Guliver/Cover Images
Odpri galerijo
Slovita Keopsova piramida spada med sedem svetovnih čudes. FOTO: Guliver/Cover Images

Znanstveniki so nedavno odkrili novo skrivnost slovite Keopsove piramide. Veličastna 4500 let stara stavba je sposobna koncentracije električne in magnetne energije. Približno 140 metrov visoka piramida, ki jo je dal postaviti faraon Kufu​, po grško Keops, je 100.000 ljudi gradilo polnih 20 let. Notranjost sestavljajo trije prostori, povezani s številnimi hodniki, v središču sta kraljeva grobnica in sarkofag iz rdečega granita.

Odkritje koncentrirane električne in magnetne energije je že spodbudilo strokovnjake za nanodelce, ki poskušajo nekaj podobnega doseči na nanoravni. »Egipčanske piramide so od nekdaj pritegovale veliko pozornosti,« je povedal dr. Andrej Evljukin, ki je sodeloval pri raziskavi. »Seveda zanimajo tudi nas, znanstvenike.« Mednarodna ekipa je primerjala obliko Keopsove piramide in kako se v njej razporedi elektromagnetna energija. To so naredili s pomočjo modela, vendar so se morali zanesti na predvidevanja, da piramida ne skriva drugih soban in da so gradniki izključno iz apnenca. »S temi predpostavkami smo prišli do osupljivega odkritja, ki ga bomo lahko tudi praktično uporabili.«
Na sredini se kopiči energija. FOTO: Journal Of Applied Physics
Na sredini se kopiči energija. FOTO: Journal Of Applied Physics

Znanstveniki so prepričani, da gre za naključno lastnost piramide, ki za stare Egipčane ni imela pravega pomena, kako se bo ta lastnost izkazala na ravni nanodelcev, ostaja skrivnost. Kdo ve, morda pa vendarle ni šlo za naključje?

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas