PRESENEČENJE

Skotil se je kozliček z dvema glavama

Jesta obe hkrati, meketata pa izmenjaj. Janus je postal spletna atrakcija.
Fotografija: Janus za zdaj uspešno napreduje. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Janus za zdaj uspešno napreduje. FOTO: Facebook

Čudeži se dogajajo tudi v tem neprizanesljivem obdobju in eden je pred dnevi presenetil Carrie Nueske in njeno družino. Na njihovi farmi v Wittenbergu v ameriški zvezni državi Wisconsin se je namreč skotil kozliček z dvema glavama.

Naporna kotitev

»S hčerko sva pomagali mamici pri kotitvi, ta je potekala zelo počasi. Ko sva uzrli dve glavi, sva bili prepričani, da dvojčka hkrati rineta na plan, zato sva ju poskušali ločiti in najprej pomagati enemu, nato drugemu. A nikakor ni šlo, roka ni mogla med glavi! Zato sva se potrudili in začeli vleči obe skupaj, potem pa spoznali, da si pravzaprav delita telo,« pripoveduje Carrie, ki dvoglavega kozlička še nikoli prej ni videla v živo, kaj šele da bi bila priča takšnemu čudežnemu rojstvu. Kozliček je zdrav in krepak, kot kaže, se razvoj v dvojčka v maternici ni zaključil oziroma se je končal predčasno; mladič ima tako dve glavi in je zdaj glavna atrakcija farme Nueske, kjer se vsako leto skoti več kot tisoč koz. Za zdaj skrbijo zanj kot za običajnega mladiča, tudi težave, s katerimi se spopada, so povsem značilne za nekaj dni stare kozličke. Glavi sta težki in še potrebujeta oporo, in ker sta pač dve, je to dvojni zalogaj, pojasnjuje Carrie. »Upamo, da bodo težave minile kakor pri drugih živalih,« pove lastnica farme, ki dvoglavemu kozličku seveda posveča dvojno pozornost. »Zanimivo, obe glavi sta enako pozorni in kozliček se prek obeh tudi prehranjuje. Pravzaprav žvečita obe hkrati. Ne moreta pa obe hkrati meketati, pri tem se izmenjujeta! Ne vemo še, kako so razviti možgani, to bo pokazal čas,« še pojasni Nueskejeva, ki kozličkov napredek dokumentira in objavlja po facebooku.

Skoti se jim več kot tisoč kozličkov na leto, a dvoglavega še niso imeli. FOTO: YouTube
Skoti se jim več kot tisoč kozličkov na leto, a dvoglavega še niso imeli. FOTO: YouTube
Živalici je ime Janus, seveda, po rimskem bogu, ki je pogosto upodobljen z dvema glavama in dvema obrazoma ter simbolizira dvojnost, začetek in konec. Kozliček je na spletu seveda prava atrakcija, mnogo radovednežev napoveduje obisk, ko bo za to primeren čas, Carrie pa upa le, da bo Janus preživel začetno obdobje in se ustalil v svojem čudežnem življenju: »Pravijo, da ima za preživetje le 50 odstotkov možnosti, a prepričani smo, da bo presenetil tudi stroko in zrasel v krepkega kozla.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije