RAZISKAVA

Skoraj petina Slovencev zamuja s plačilom položnic

Najbolj »pridni« so v Nemčiji.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock

LJUBLJANA – Slovenci sodijo med državljane EU z največ zamudami pri plačilu rednih obveznosti, kot so obroki posojil, najemnine in položnice, kažejo pred dnevi objavljeni podatki Eurostata. V EU v povprečju s plačilom obveznosti zamuja 10,4 odstotka ljudi, v Sloveniji pa okoli 17 odstotkov. Delež je največji v Grčiji, najmanjši v Nemčiji.

V Grčiji tako s plačilom rednih obveznosti, kot so npr. obroki (stanovanjskih) posojil, najemnine, položnice in obroki lizinga, po podatkih evropskega statističnega urada zamuja skoraj polovica (približno 48 odstotkov) prebivalcev.

Finančno še vedno močno oslabljeni Grčiji sledi najrevnejša članica EU Bolgarija, kjer je delež pri nekaj več kot 34 odstotkih, za njo pa se uvrščata Ciper in Hrvaška z nekaj manj kot 27-odstotnim oziroma nekaj več kot 26-odstotnim deležem.

Slovenska gospodinjstva sicer varčna

Hrvaški z okoli 20-odstotnim deležem sledi Romunija, približno odstotno točko manjši je delež na Madžarskem, nato pa je na lestvici najti že Slovenijo, kjer s plačili rednih obveznosti zamuja okoli 17 odstotkov prebivalcev. Podatek je zanimiv tudi v luči dejstva, da sodijo slovenska gospodinjstva med najmanj zadolžena in najvarčnejša v EU.

Povprečni delež ljudi z zamudami pri plačilih v EU je pri 10,4 odstotka. Izraziteje nad povprečjem so še v Latviji in na Irskem, okoli njega pa se nahajajo Poljska, Finska, Litva, Italija, Španija in Malta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije