NAGRAJENA VZTRAJNOST

Prosjačil za nastop in osvojil milijon

Nemec se je 15 let trudil, da se je prebil v kviz Milijonar. V kleti si je celo postavil kopijo televizijskega studia.
Fotografija: Hamburžanu je uspelo.
Odpri galerijo
Hamburžanu je uspelo.

Petnajst let je poskušal in končno mu je uspelo. Nemški pravnik je v kleti svojega doma v Hamburgu petnajst let znova in znova obnavljal znanje v epizodah televizijskega kviza Milijonar, hobi pa se mu je očitno izplačal: ta teden je namreč iz prave, televizijske različice kviza odkorakal kot milijonar!

Manjkale niso niti palme

Jan Stroh, star je 35 let, v kleti ni samo vadil, ampak je celo skonstruiral studio nemške različice teve kviza, manjkale niso niti palme in eksotična morska pokrajina v ozadju, zmagovalne bleščice, ki padejo s stropa, in zvočna kulisa.


Vprašanje za milijon
Vprašanje za milijon
Leta se je prijavljal, da bi sodeloval v kvizu, a vsakokrat so ga zavrnili, do zdaj, ko so ga ob 20-letnici Milijonarja vendarle povabili v oddajo, kot nagrado za njegovo zvestobo. Gostitelju Güntherju Jauchu je povedal, da ni zamudil niti ene oddaje, vseh 1407 si je ogledal, zaradi kviza se je kot najstnik odpovedal marsikateremu družinskemu srečanju. Razmišljal je o vprašanjih in odgovorih in se jih veliko poskušal naučiti na pamet, večkrat je priredil kviz večere, na katere je povabil prijatelje, s katerimi so se izmenjavali v vlogah tekmovalcev in izpraševalca. »Zaradi dejstva, da sem skoraj 16 let obnavljal oddaje v lastnem kvizu, poskrbel sem celo za zvočne efekte, sem bil zagotovo v prednosti,« je po oddaji povedal v ekskluzivnem intervjuju za Bild. »Vznemirjenje je bilo seveda veliko, zlasti ker sem se tolikokrat prijavil in potem končno sedel nasproti gospoda Jaucha, najbolj me je bilo strah, da bom zmrznil, povsem odpovedal.« Ko je odgovoril na vprašanje za 500 evrov, se je sprostil, je povedal pozneje: »Rekel sem si: vse bo v redu, predstavljaj si, da gre za kviz večer doma, v kleti.« Njegova največja zaveznika sta bila zaupanje vase in podpora prijateljev, je še dejal.

Kupil si bo novo obleko

Petnajst let je poskušal: prišel je in zmagal!
Petnajst let je poskušal: prišel je in zmagal!
Nemška različica kviza Lepo je biti milijonar, ki je nastala po britanskem izvirniku, je na sporedu dvakrat na teden in je velik magnet za nemške televizijske gledalce. Britansko verzijo so prvič predvajali leta 1998, ker teve publike ni več zanimala, je bila oddaja zadnjič na sporedu leta 2014. Tudi Slovenci smo ga lahko spremljali in ga lahko še danes. Oddajo predvajajo v 50 državah sveta, nemška je najdlje trajajoča. Še dandanes je izjemno priljubljena, ponedeljkovo oddajo si je ogledalo šest milijonov gledalcev; vrhunec je kviz dosegel pred desetletjem, ko ga je spremljalo tudi osem milijonov ljudi. Od 2800 kandidatov jih je le enajst, med njimi Stroh, domov odšlo z milijonom v žepu. Gostitelj Jauch, ki je tudi sam multimilijonar, kviz opisuje kot »zadnji taborni ogenj, okoli katerega se še naprej zbirajo generacije«.

Stroh se kljub milijonu ne namerava odpovedati službi, dela kot pravnik v mestni občini Hamburg, z denarjem pa si bo kupil novo obleko, se odpravil na dopust v Avstralijo, nekaj ga bo dal dobrodelni organizaciji, ki se ukvarja z zaščito hudournika, lastovki podobnega ptiča, popolne prenove bo deležna tudi njegova kviz klet.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije