NIKOLI NI PREPOZNO

Pri 106 letih izdala ploščo

Pariška pianistka velik navdih vsem. Skrbi za zdravje in izvaja jogo.
Fotografija: Preprosto uživa v glasbi in življenju. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Preprosto uživa v glasbi in življenju. FOTO: Stringer/Reuters

Glasba ji je prinašala toplino, ki jo je pogrešala pri starših. Oče je bil direktor podjetja, ki je izdelovalo gnojila, mati pa je prevzela vlogo domače učiteljice in stroge vzgojiteljice, se spominja Francozinja Colette Mate, ki je tolažbo našla v glasbi, tej je pozneje posvetila študij na pariški akademiji, kjer je začela bogato kariero.

Joga za telo, telovadba za prste

Kot učiteljica klavirja in skladateljica si je služila kruh ter kovala srečo, pripoveduje Colette, ki je v življenju tudi sama postala mati in si sinu Fabriceu še danes prizadeva izkazovati ljubezen, pa čeprav jih njen edinec šteje že 72. Pri tem velja pristaviti, da je Colette stara že 106 let, a njeni prsti, ko gibko in spretno preletavajo klavirske tipke, častitljiva leta odlično prikrivajo. Tudi sicer bi pianistki le težko pripisali takšno starost, Francozinja pa svoj mnogo mlajši videz pripisuje skrbi za zdravo prehrano, jogi in posebni telovadbi za svoje klavirske prste ter seveda neizmerni ljubezni do glasbe, ki je hrana za njeno dušo in srce.

Colette pa že dolgo ni le izvajalka, temveč tudi ustvarjalka. Nedavno je posnela svojo šesto ploščo, ki vključuje tri obsežne posnetke Debussyjevih del. Lani je posnela skladbe Debussyja in drugega velikega francoskega skladatelja Satieja, z glasbo pa se veliko lažje prebija skozi dolgo obdobje pandemije, ki mu še kar ni videti konca. Na materine dosežke je seveda ponosen tudi Fabrice: »Vsekakor je pomembna spodbuda za vse nas. S strastjo in skrbjo za lastno zdravje si očitno lahko v izvrstni formi tudi pri 106 letih, to je zares dobra novica. A tu so še njen izjemni smisel za humor, njeno veselje in uživanje v življenju. Ob tem ne moreš ostati ravnodušen.«

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas