LETO KATASTROFE?

Prestopno leto je »krivo« za kaos: od vojn do Titanika, zdaj še koronavirus

Presenetljivo veliko dogodkov tragičnih razsežnosti se je zgodilo v prestopnih letih.
Fotografija: Avstralija požar. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Avstralija požar. FOTO: Youtube

Novi koronavirus je v polnem razmahu, po svetu je že več kot milijon obolelih, ob tem pa se vsak dan rodi kakšna nova teorija zarote. Kako in zakaj je prišlo do pandemije in kdo je odgovoren za vse skupaj, se sprašujejo številni Zemljani v karanteni. Na dan je prišla tudi zanimiva teorija, da je za vse skupaj krivo prestopno leto, saj so se prav največji zgodovinski dogodki zgodili v letih, ki so štela 366 dni. 

Prečesali smo zgodovinske dogodke, ki so zaznamovali svet, in nekateri prav zares sovpadajo s postavljeno teorijo. Na štiri leta se po gregorijanskem koledarju letu doda 24 ur, ki padejo na 29. februar. Kaj vse se je dogajajo v letih, ko je bil na koledarju dodatni dan?

Grozote prestopnega leta

Leta 1812 se je zgodil Napoleonov pohod na Rusijo, največji spopad med Napoleonovo in rusko vojsko. Umrlo je več kot 100 tisoč vojakov. Na prestopno leto je potonil tudi znameniti Titanik, ki so ga imeli za najmogočnejšo ladjo prejšnjega stoletja. Zgodilo se je leta 1912, ko je na poti čez ocean trčil v ledeno goro. Takrat je umrlo več kot 1.500 potnikov in članov osebja. 

Cunami je vzel številna življenja. FOTO: Enny Nuraheni, Reuters Pictures
Cunami je vzel številna življenja. FOTO: Enny Nuraheni, Reuters Pictures

Španska državljanska vojna oziroma revolucija se je začela leta 1936, ki je bilo prestopno leto. Ocenjujejo, da je v njej umrlo več kot 350 tisoč ljudi. Leta 1940 je bil zgrajeno taborišče Auschwitz, ki je bilo nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Taborišča so bila glavni element v pripravah na holokavst, ki je zahteval 1,1–1,6 milijona žrtev, od katerih je bilo največ Judov in političnih zapornikov. Tudi leto 1940 je bilo prestopno.

Atentati na znane osebe

Jihn Lenon. FOTO: Wikipedia
Jihn Lenon. FOTO: Wikipedia
30. januarja 1948 je indijskega voditelja Mahatmo Gandija ubil hindujski skrajnež Hindu Mahasabha iz skupine, ki je Gandiju očitala popuščanje do Pakistana. 

Leta 1968 je bil na balkonu motela v Memphisu ustreljen ameriški borec za državljanske pravice temnopoltih Martih Luther King mlajši. Ubit je bil, ko je prišel v Tennessee izrazit podporo tamkajšnjim stavkajočim smetarjem.

Ameriški senator Robert Kennedy je bil mlajši brat Johna F. Kennedyja. V zgodnjih jutranjih urah 5. junija 1968 ga je iz neposredne bližine štirikrat ustrelil mož po imenu Sirhan Sirhan. Robert je v bolnišnici umrl dan zatem. 

8. decembra 1980 okoli 22.50, ko sta se John Lennon in Yoko Ono vračala proti stanovanju v newyorški zgradbi The Dakota, ga je Mark David Chapman pri vhodu štirikrat ustrelil v hrbet. Lennona so odpeljali na urgenco bližnje bolnišnice Roosevelt Hospital, kjer so ga ob prihodu ob 23.07 razglasili za mrtvega.

Vsi atentati so se zgodili na prestopno leto.

Naravne nesreče na prestopno leto

Eden najbolj smrtonosnih potresov, tisti v Indijskem oceanu, se je zgodil 26. december 2004. Cunami je pustošil po obalah Indijskega oceana in po ocenah zahteval 228.000 žrtev v 13 državah. 

Cunami je vzel številna življenja. FOTO: Enny Nuraheni, Reuters Pictures
Cunami je vzel številna življenja. FOTO: Enny Nuraheni, Reuters Pictures

V letošnjem letu pa se je zgodila še ena naravna katastrofa. Požari v Avstraliji so ogrozili naravo in ljudi. Umrlo je 24 ljudi, poleg njih pa tudi milijarda ostalih živih bitij.

Avstralija požar. FOTO: Youtube
Avstralija požar. FOTO: Youtube


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije