Z UROKI NI ŠALE

Prepovedali so Harryja Potterja

Knjige J. K. Rowling so na črnem seznamu katoliške šole v ZDA. Ostri duhovnik je prepričan, da bi lahko otroci z izrekanjem urokov priklicali zle duhove.
Fotografija: Duhovnik se boji, da bi se kateri urok uresničil ...
Odpri galerijo
Duhovnik se boji, da bi se kateri urok uresničil ...

NASHVILLE – Diskretno zapeljevanje, ki ostaja neopaženo, a izmaliči krščanstvo v duši, še preden se lahko pravilno razvije, je knjižne uspešnice izpod peresa J. K. Rowling pred leti opisal že Benedikt XVI., Rimskokatoliška cerkev pa marsikje še vedno zavrača Harryja Potterja in njegove dogodivščine, saj naj bi bile neprimerne za mlade bralce.

Pravzaprav jemljejo priljubljenega čarodeja skrajno resno, saj znova ocenjujejo, da knjige vsebujejo resnične uroke, s katerimi bi lahko med glasnim branjem celo priklicali zle duhove. Tako je sklenil duhovnik Dan Reehil iz zasebne katoliške šole St. Edward v ameriškem Nashvillu, kjer izobražujejo otroke do najstniške dobe. Iz svoje prenovljene knjižnice so s polic odstranili vse knjige iz nadvse priljubljene serije Rowlingove in odločitev prek elektronske pošte posredovali staršem, Reehil pa se je pred ukrepom posvetoval s številnimi izganjalci duhov. Kot pojasnjujejo drugi pristojni, duhovnik s tem ni kršil pooblastil, temveč je s svojo kanonsko avtoriteto sprejel smiselno odločitev; a če bi kateri od staršev ocenil, da so knjige o Harryju Potterju vendarle primerne za njihovega otroka, naj jih vendarle berejo v skladu z vero, kateri pripadajo, še naprošajo. Zavračajo očitke o cenzuri, a kot kaže, se s trdo duhovnikovo roko strinja vse manj staršev. Reehil naj bi jih razočaral tudi s številnimi drugimi učnimi metodami in ustrahovanjem otrok ter spornimi pridigami, med katerimi naj bi jih denimo poučeval, da je Lady Gaga sklenila pakt s hudičem v zameno za slavo, a mora zaradi svojih dejanj zdaj trpeti za fibromialgijo.

Knjige Rowlingove so sicer vse od izida prvega romana, Harry Potter in kamen modrosti, 1997. tarče številnih kritik krščanske doktrine, saj naj bi poveličevale magijo in okultizem ter spodbujale k nevarnemu preizkušanju urokov in čarovnij, v poljskem Koszalinu so jih blizu ene od cerkva spomladi celo zažgali z drugimi domnevno bogoskrunskimi predmeti vred.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije