SODNI SPOR

Petelinovo kikirikanje na sodišču

Objavljeno 10. junij 2019 13.39 | Posodobljeno 10. junij 2019 13.39 | Piše: A. P.

Maurice na francoskem podeželju sprožil sodni spor. Vikendaši in turisti hočejo mir in tišino.

Maurice je lastnico spravil v težave. FOTOgrafije: Facebook
V francoskem kraju Saint-Pierre d’Oléron živi petelin Maurice. Njegov glas seže ... na sodišče. Jutranje kikirikanje je med krajani sprožilo pravi sodni spopad. Petelinova lastnica se mora uradno zagovarjati, ker je žival tako glasna, da zbuja sosede.

image
Maurice je lastnico spravil v težave. FOTOgrafije: Facebook
Lastnica pravi, da živijo na kmetiji in je to pač del vsakdanjika, toda v kraj prihajajo tudi turisti in vikendaši, ki bi radi mir in tišino. Zapiranje petelina v kurnik do pol devete ure zjutraj sosedov ni pomirilo, zato so vložili tožbo na sodišču.

Lastnica živali Corine Fesseau je povedala, da so se težave začele leta 2017, ko je prejela pritožbo, naj odstrani petelina, ker moti sosesko. »Nekega jutra je prišel ta gospod in me ne preveč prijazno vprašal, kakšni so moji načrti s petelinom. Tako se je začelo,« se spominja Corine. Nato je aprila 2018 prišel občinski uradnik in začel spremljati Mauriceove jutranje navade. V treh obiskih je ugotovil, da je zakikirikal dvakrat. In nekaj mesecev pozneje je prišla tožba.

image
Njegova usoda je v rokah sodišča.
»Želim si predvsem zaščititi svojega petelina, a tudi širiti zavest, kajti danes jih moti petelin, jutri jih bodo osli in žabe. Dopustniki se vedejo, kot da so tukaj doma. Seveda so dobrodošli, a ne smejo vsiljevati svojih pravil.«

Dopustniki se vedejo, kot da so tukaj doma. Dobrodošli so, a ne smejo vsiljevati svojih pravil.

Župan je poskušal posredovati in poiskati legalno pot, kako bi zaščitil Mauricea. Zanimivo je, da Corine ne ve, kdo je vložil tožbo. Obiskala je vse sosede, pa so ji brez izjeme odgovorili, da jih Mauriceovo kikirikanje ne moti. 
Deli s prijatelji