RDEČELASCI

Na tem festivalu kar 5000 odtenkov rdeče (FOTO)

Na Nizozemskem se srečajo rdečelasci z vsega sveta. Dogodek je leta 2005 po naključju zakuhal amaterski slikar.
Fotografija: Videti je bilo vse mogoče odtenke. FOTOGRAFIJE: Piroschka Van De Wouw, Reuters
Odpri galerijo
Videti je bilo vse mogoče odtenke. FOTOGRAFIJE: Piroschka Van De Wouw, Reuters

V mestu Tilburg na Nizozemskem so tudi letos izpeljali festival, ki slavi rdečo barvo las. Kot sporočajo organizatorji, ki so zelo ponosni na odmevnost dogodka, ki je potekal med 25. in 27. avgustom, je v mesto na jugu Nizozemske prišlo okoli 5000 posameznikov z ognjenimi odtenki v laseh. Udeležili so se številnih delavnic, med drugim fotografiranja, slikanja, ličenja in nege kože ter glasbene delavnice.

»Ne počutim se več samega. Počutim se kot del skupine. To, da sem tu, me izpolnjuje,« se je udeležbe veselil 30-letni Škot Liam Hunter, ki priznava, da so ga zaradi nenavadne barve las v življenju večkrat zbadali. »Imeli smo se čudovito. Pripotovala sem iz ZDA, da bi se končno udeležila festivala rdečelascev – in bilo je bolje, kot sem pričakovala,« pa ni skrivala navdušenja Američanka Pegie Contillo.

Sedeminštiridesetletna Virginia je prišla iz Pariza.
Sedeminštiridesetletna Virginia je prišla iz Pariza.

Nizozemski festival

Nizozemski festival rdečelascev se je začel po naključju leta 2005, ko je amaterski slikar Bart Rouwenhorst v lokalnem časopisu objavil oglas, da išče 15 modelov z rdečimi lasmi. Odzvalo se jih je kar 150. Rouwenhorst se je odločil, da bo naredil skupinsko fotografijo z vsemi, prisrčno srečanje pa je pritegnilo toliko pozornosti, da so se odločili, da bo postalo tradicija. Leta 2013 se je festival uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je na enem mestu zbral največ ljudi z naravno rdečo barvo las. Takrat so na vsakoletni skupinski fotografiji posneli 1672 rdečelascev.

Skupinska fotografija je tradicija.
Skupinska fotografija je tradicija.

Med svetovno populacijo je rdečelascev zgolj med enim in dvema odstotkoma. Nekoliko več, do šest odstotkov, jih je med ljudmi s predniki iz severne ali severozahodne Evrope.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije