MASTNO SLUŽI

Kitajski Ace Ventura ima polne roke dela

Hišni ljubljenci so na Kitajskem vse bolj priljubljeni, a radi bežijo. Sun Jinren ima detektivsko agencijo za iskanje malih živali.
Fotografija: Kitajski detektiv ni tako očarljiv kot junak Jima Carreyja, a je izjemno učinkovit. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kitajski detektiv ni tako očarljiv kot junak Jima Carreyja, a je izjemno učinkovit. FOTO: Reuters

Morda nima tako širokega in očarljivega nasmeha in ikonične pričeske kot junak Jima Carreyja, toda Sun Junren ima zanesljivo veliko srce. Prvi kitajski detektiv za male živali je že kar sedem let uspešen v svojem poslu, zaskrbljenim strankam pa je vrnil že več kot tisoč izgubljenih hišnih ljubljenčkov.

Mastno služi

Za raziskovanje vsakega zapletenega primera zaračuna okoli 1000 evrov, hvali pa se s 70-odstotno uspešnostjo. Stranke, ki si ne predstavljajo življenja brez svoje domače živalce, tako brez pomislekov odštejejo denarce, saj vedo, da bo Sun vložil veliko truda, da jim povrne izgubljenega družinskega člana. Morda primera ne bo prevzel osebno, saj je zdaj že tako uspešen in ima toliko dela, da je detektivsko agencijo v Šanghaju razširil in zaposlil še več prekaljenih preiskovalcev. Na voljo imajo napredno opremo, same tehnološke presežke, ki jim pomagajo pri iskanju pogrešanih ljubljenčkov; z njimi analizirajo odtise tačk, pregledujejo živalske iztrebke in pogrešane iščejo s posnetki gospodarjevega glasu.

Nekateri se izgubijo, druge ugrabijo, tretji pobegnejo ... FOTO: Guliver/Getty Images
Nekateri se izgubijo, druge ugrabijo, tretji pobegnejo ... FOTO: Guliver/Getty Images
Kitajski Ace Ventura poudarja, da morajo biti pri reševanju izjemno natančni in previdni ter predvsem uvidevni do živali, da je ne prestrašijo. »Mreže, denimo, niso primerne za vse pasme psov, saj bi lahko doživeli šok,« opozarja detektiv, ki se tudi sam uči novih tehnik z vsakim novim primerom. »Vsaka žival je posebna! A številni primeri so povsem banalni in ljudje kdaj resnično razmetavajo denar. Mnogi nas najamejo, ker se jim ne ljubi iskati mačke v temi. Nekateri nimajo niti klasične svetilke, temveč si pomagajo z lučko na pametnem telefonu,« je do malomarnih in lenih lastnikov kritičen Sun.

A to je vse voda na njegov mlin oziroma denar na njegov bančni račun; kajti na Kitajskem, kjer so hišni ljubljenci zadnja leta vse bolj priljubljeni, se izgubi kar tretjina živali. Le kakšnih 20 odstotkov psov in zgolj dva odstotka mačk najde samih pot domov, za preostale poskrbi Sun. Rešiti mu ne uspe le ugrabljenih in pogosto tudi postreženih za mizo, benti detektiv, ki upa, da bo nekoč lahko ustavil takšne okrutneže.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije