OSUPLJIVO

Kartonaste mojstrovine (FOTO)

Iz odpadnega kartona izdeluje osupljive podobe. Nadarjenost odkrila po naključju med študijem.
Fotografija: Njen opus je izjemno bogat. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Njen opus je izjemno bogat. FOTOGRAFIJI: Reuters

Začelo se je pred desetletjem, ko je med študijskim projektom v roke prijela kos kartona, škarje in lepilo in izdelala nekaj podobnega kolesu, pripoveduje danes 29-letna Monami Ohno, ki je tako povsem po naključju odkrila svojo umetniško žilico, zdaj pa polni galerije in tudi spodobno služi.
 

Na podlagi skice


Japonka iz kartona izdela tako rekoč vse, pri navdihu pa se opira predvsem na sodobno in kultno filmsko industrijo ter pop kulturo. Med njenimi osupljivimi izdelki se najdejo Godzilla, Batman, tanki, ladje, vojaška letala, roboti, Nikova superga ter McDonaldsov obrok in še marsikaj, kar pritegne njeno oko in spretne roke. Sprejema tudi naročila ljubiteljev takšne umetnosti, dela ji nikakor ne primanjkuje, je zadovoljna.

Izjemno natančna umetnica išče navdih predvsem v pop kulturi.
Izjemno natančna umetnica išče navdih predvsem v pop kulturi.
»Spodbudo mi dajejo ljudje v moji okolici, ki me pohvalijo ob rezultatu in dobro opravljenem delu. To mi je zelo pomembno,« pojasni Monami, ki izdeluje takšne umetnine, kakršne bi si tudi sama želela v svojem domu. Pomembna sta tudi zmernost in dober okus, poudarja; ne mara pretiravanja in ozke usmerjenosti, zato svojega sloga ne označuje. Iz odpadnega kartona izdela pač tisto, kar jo v tistem trenutku pritegne, projekta pa ne načrtuje do potankosti, temveč si začrta zgolj preprosto skico, na podlagi katere potem ustvari tridimenzionalno in nadvse prepričljivo podobo. Škarje, več vrst, kakopak, olfa nož, pinceta, kakovostno lepilo, voda, ravnilo in še nekaj pripomočkov zapolnjujejo njen domači studio, v katerem so nastale že takšne mojstrovine, ki znajo pri navdušenih kupcih iztržiti tudi tisočaka!Ne, njeno delo nima okoljevarstvene note niti ne želi s svojimi umetninami pridigati javnosti, poudarja. A dejstvo je, da je njena osnovna surovina odpadna kartonska embalaža, kar je zanesljivo lahko priporočilo številnim umetnikom, ki se opirajo na umetne in neekološke zmesi. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas