Hrvati pišejo o »paničnem Slovencu, ki je k njim zbežal pred ženo«

Večina tujcev, ki je konec tedna vstopila na Hrvaško, so bili Slovenci.
Fotografija: Številni Slovenci so komaj čakali, da se odpre meja s Hrvaško. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Številni Slovenci so komaj čakali, da se odpre meja s Hrvaško. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prejšnji konec tedna po odprtju meje so se proti naši južni sosedi vile dolge kolone tistih Slovencev, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine ali plovila. Mnogi so na meji čakali tudi po več ur, pa to ni preprečilo njihovega veselja ob poti na morje.

Med naselji, kjer je vedno veliko Slovencev, je tudi Barbariga v Istri. Tam so novinarji hrvaškega portala index.hr opravili pogovor z več Slovenci, ki so prišli očistit okolico in svoje nepremičnine ter jih pripravit za poletje, članek pa naslovili Panični Slovenec beži pred ženo: Pustite me v Istro, dovolj imam.
 
Preberite tudi:
Kacin: Mudi se, zato smo spremenili odlok

»Na Hrvaško sem vstopil po skoraj petih urah čakanja na meji. Policist me je, ko je gledal dokumente, vprašal, kje je moja soproga. Odgovoril sem mu, da sem bil z njo zaprt dva meseca v stanovanju zaradi koronavirusa in da sem se za konec tedna prišel odpočit v svoj objekt v Barbarigo. Nasmejal se je in me spustil,« je povedal neimenovani slovenski državljan.
 
Preberite tudi:
Velik korak Slovenije v normalnost

Mož in žena, slovenska upokojenca, pa sta povedala, da na meji nista imela težav. Odkar sta v pokoju, na Hrvaškem preživita približno šest mesecev. »Vesela sva, da so meje odprte in da sva lahko prišla na svoje. Ne bojiva se koronavirusa niti v Sloveniji niti na Hrvaškem, kogar koli si namreč vprašal v Sloveniji, ni nihče poznal nikogar, ki bi bil okužen ali bolan,« sta povedala.

Istrska policija je sporočila, da je med 15. in 17. majem (do 12. ure) na mejnih prehodih, ki sodijo pod istrsko policijsko upravo, mejo prestopilo 4962 tujih državljanov (od tega 4438 državljanov Slovenije) in 1371 državljanov Hrvaške.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije