KAZEN

Globa za buljenje v zaslon

Kdor zre v telefon, medtem ko prečka cesto, naj plača! Avstralski vozniki odločno nad zasvojence s tehnologijo.
Fotografija: Uporaba pametnega telefona je kdaj resnično nespametna. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Uporaba pametnega telefona je kdaj resnično nespametna. FOTO: Guliver/getty Images

Globa bi po zdajšnjem predlogu avstralske agencije za varnost v prometu znašala okoli 120 evrov, presenetljivo pa pobuda uživa že kar veliko podporo javnosti.

Uporabnikov pametnih telefonov, ki brezglavo prečkajo cesto, je vse več, pešci so tako čedalje večja grožnja voznikom. Ne le buljenje v zaslon, tudi slušalke v ušesih ovirajo uporabnika med gibanjem in razmišljanjem ter ga tako nevarno ogrožajo, saj ne sliši morebitnih opozorilnih siren in hrupa, poudarjajo predlagatelji globe, ki so prepričani, da bodo z novim pristopom preprečili marsikatero prometno nesrečo.

Mnogi si ne predstavljajo več hoje brez telefona v roki. FOTO: Guliver/getty Images
Mnogi si ne predstavljajo več hoje brez telefona v roki. FOTO: Guliver/getty Images


Opozorila v obliki oglasov in kampanj, s katerimi si prizadevajo za ureditev razmer že osem let, ne zaležejo, ugotavljajo pri agenciji, čas je za odločne ukrepe in denarne kazni so pač za večino najbolj boleče. Vozniki se po zaslugi visokih glob vedejo že mnogo bolj zgledno kakor včasih, zdaj je očitno treba več pozornosti nameniti pešcem: ti namreč vse preradi spregledajo rdečo luč na semaforju, prečkajo cesto tam, kjer to ni dovoljeno, zaletavajo se v druge pešce in povzročajo vsesplošno zmedo, saj jim dogajanje na telefonu odteguje potrebno pozornost. Pešci ne ogrožajo le svoje varnosti, temveč so nevarni tudi za druge udeležence, nemalo je trkov ob nenadnem zaviranju zaradi malomarnih sprehajalcev s telefoni v rokah, so besni mnogi, ki upajo, da država ne bo več obračunavala zgolj z vozniki.



Ali bodo zmagali zakonodajalci ali ponudniki spletnih aplikacij? Zadnji so pogosto hitrejši in učinkovitejši, denimo, uporabniki pametnih telefonov si že lahko naložijo aplikacijo, ki prek kamere opozarja pešce na premikajoča se vozila v bližini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije