VAJE

FOTO: Tako gasilci vadijo reševanje skrajno debelih

Britanski gasilci so se odzvali na težave s telesno težo.
Fotografija: Za lutko je treba odšteti 3000 evrov.
Odpri galerijo
Za lutko je treba odšteti 3000 evrov.

V Veliki Britaniji je kriza debelosti, zaradi česar imajo gasilci pogosto težave pri reševanju. V ta namen so izdelali posebno vadbeno lutko, ki je težka 250 kilogramov. Njena notranjost je kamnita, ima kovinski okvir, z njo pa vadijo reševanje težjih ljudi. Lutka je izdelana tako, da posnema nezavestnega človeka. Njene cene prav tako ni lahko prenesti, saj se giblje okoli 3000 evrov.
V veliko pomoč so posebna dvigala.
V veliko pomoč so posebna dvigala.

Statistike razkrivajo, da je debela kar četrtina odraslih Britancev, to pomeni, da je njihov indeks telesne mase nad 30. Od leta 1993 se je število skrajno debelih Britancev, ki imajo indeks nad 40, povzpela s 350.000 na kar 1,5 milijona.
Za lutko je treba odšteti 3000 evrov.
Za lutko je treba odšteti 3000 evrov.

Sarah Hampson iz podjetja, ki izdeluje te lutke, je povedala, da z njimi vadijo predvsem reševalne službe, saj so v teh primerih pogosto odločilne minute. »Nima smisla sestavljati načrta, če ne veš, ali boš osebo lahko nesel. Na primer, bolnišnice bi lahko imele operacijsko sobo v petem nadstropju, v primeru požara dvigala ne delajo, kako boste rešili skrajno debelo osebo?« Odgovor je, vlekli jih boste po stopnicah na debelem platnu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije