POSODOBILA STA KOMUNIKACIJO

Dopisujeta si že 84 let

Britanec in Američanka se kljub namigovanjem nista zaljubila. Pisala sta si tudi med vojno.
Fotografija: S Celesto ni nikoli dolgčas! FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
S Celesto ni nikoli dolgčas! FOTOGRAFIJI: Twitter

Prvo pismo je romalo čez lužo, ko sta bila stara okoli dvajset let; danes sta oba že prečkala stotico, čez Atlantski ocean pa je, v obe smeri, potovalo že ničkoliko pisem. Geoff Banks iz angleškega Devona in Celesta Byrne iz Teksasa v ZDA sta si namreč začela dopisovati že pred dobrimi osmimi desetletji in še danes jima ni zmanjkalo gradiva za klepet.

Pisala sta o družinskem življenju in družbenem dogajanju, voščila sta si ob rojstnih dneh in praznikih ter si izmenjevala fotografije in članke. 
Pisala sta o družinskem življenju in družbenem dogajanju, voščila sta si ob rojstnih dneh in praznikih ter si izmenjevala fotografije in članke. 

Povezala ju je šola

Začelo se je med njunimi srednješolskimi leti, pred 84 leti, ko sta oba sodelovala v projektu mednarodnega povezovanja med dijaki z obeh strani luže. Prvi korak je naredil Geoff in Celesta je z veseljem sprejela njegovo povabilo. Po izbruhu vojne vihre so bili zapisi nekoliko redkejši, a vendarle sta ohranjala stik in si izpovedovala vsak svoje izkušnje v burnem obdobju. Pozneje sta si pisala o službi, prijateljih, družini in odraščajočih otrocih ter si izmenjevala fotografije, skratka, zamisli jima ni zmanjkalo in nikoli se nista dolgočasila, prav tako si nikoli nista pozabila voščiti ob rojstnih dneh in praznikih. Včasih, ko splet ni bliskovito širil informacij po vsem svetu, sta si izmenjevala tudi novice iz lokalnih časopisov; Geoff ji je tako daljnega 1953. poslal izrezek o kronanju Elizabete II. Kot povesta, jima nikoli še na misel ni prišlo, da bi korespondenco končala, v živo pa sta se prvič srečala šele leta 2002, ko je Geoff obiskal New York.

In, ne, njuno prijateljstvo ni nikoli preraslo v romanco, zatrjujeta, in tudi njuna izbranca nista bila nikoli sumničava, otroci pa so jima pozneje pomagali posodobiti komunikacijo, tako da je ta zdaj občutno hitrejša in zanesljivejša. Zadnja leta tako zaupata tudi elektronski pošti, videoklicem in nekaterim aplikacijam na pametnem telefonu, kar jima omogoča pogostejše klepetanje. Največkrat se srečata prek zooma, pri pisanju namreč oba že ovira slabši vid. »Pogovori z njo so mi v veliko veselje in zadovoljstvo. Celesta je zelo zanimiva oseba, rad si delim zgodbe z njo,« je za BBC povedal Geoff, Celesta pa dodala: »Zares sva dobra prijatelja. Kakor soseda, ki vse življenje živita drug ob drugem. Veliko imava skupnega, a tudi vsak svoje življenje.« 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas