POLETJE

Domiselna inovacija: psi nad vročino z obleko z ventilatorjem (FOTO)

Živalska modna industrija v boj z visokimi temperaturami. Japonka kužkom znižuje temperaturo.
Fotografija: Za zdaj je na voljo le za manjše pasme.
Odpri galerijo
Za zdaj je na voljo le za manjše pasme.

Poletna vročina ne prizanaša niti našim hišnim ljubljenčkom, zato je Rei Uzava, japonska modna oblikovalka in lastnica podjetja Sweet Mommy, ki izdeluje nosečniška oblačila, svojo ustvarjalnost prenesla še na pasji modni svet. Izdelala je posebno hladilno obleko z vgrajenim ventilatorjem, v navdih pa ji je bila njena lastna psička, čivava, ki se iz poletja v poletje čedalje težje spopada z visokimi temperaturami.

Tih in nemoteč

Tudi Japonska je v primežu neprizanesljivega vročinskega vala, iztegnjeni pasji jeziki in težka sapa pa so stvar preteklosti, je napovedala ob predstavitvi revolucionarnega modnega kosa, ki bo kužkom nadvse olajšal poletne mesece. V sodelovanju z veterinarji je izdelala obleko, ki je namenjena predvsem manjšim pasmam, primerna pa je tudi za mačke, a že naznanja širitev ponudbe, ki bo zajemala tudi hladilna oblačila za večje ljubljence.

Pripomoček je udoben tudi med sprehodom. FOTOGRAFIJI: Issei Kato/Reuters
Pripomoček je udoben tudi med sprehodom. FOTOGRAFIJI: Issei Kato/Reuters

Obleka je sestavljena iz ventilatorja na baterije in posebne mreže, ki kroženje zraka enakomerno razporedi po telesu živali, petični lastniki pa lahko garderobo dopolnijo z modnimi dodatki po izbiri. Prednost obleke z ventilatorjem je ta, poudarja Rei Uzava, da jo lahko žival nosi, kolikor jo pač potrebuje, tako med mirovanjem kot gibanjem, medtem ko hladilne blazine, podloge in drugi podobni izdelki tega po njenem ne omogočajo. Ventilator je tudi povsem nemoteč, tehta le 80 gramov in je tih, zato ga kuža tako rekoč ne občuti.

Tokio se trenutno spopada z najdaljšim vročinskim valom v zgodovini, deževno obdobje pa se je letos končalo po zelo kratkem času. Temperature dosegajo 35 stopinj Celzija čez dan, ponoči pa se ne spustijo pod 25, tako da so sprehodi tudi v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah za človekovega najboljšega prijatelja ob visoki stopnji vlažnosti neprijetni in naporni.

Naročila za obleko z ventilatorjem, za katero je treba odšteti približno 75 evrov, kar dežujejo, povpraševanje pa glede na neprijazno vremensko napoved zanesljivo še ne bo upadlo, je prepričana modna oblikovalka, ki že razmišlja o drugih inovativnih izdelkih za živalsko industrijo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas