BIZARNO TEKMOVANJE

Debelost, ki pride še kako prav

V nacionalnem parku Katmai na Aljaski vsako leto priredijo tekmovanje v okviru tedna debelega medveda.
Fotografija: Priprave na hudo zimo: medvedi čakajo na plen.
Odpri galerijo
Priprave na hudo zimo: medvedi čakajo na plen.

Po svetu vsako leto prirejajo vrsto bolj ali manj nenavadnih, da ne rečemo čudaških tekmovanj, in med takšna lahko uvrstimo tekmovanje, ki že nekaj let poteka v nacionalnem parku Katmai na jugozahodu Aljaske. Uradno se imenuje teden debelega medveda (Fat Bear Week), v resnici gre pa za to, da ljudje spremljajo nabiranje maščob pri tamkajšnjih medvedih in prek facebooka glasujejo za tistega kosmtinca, ki si bo pred zimsko hibernacijo nabral čim več maščobnih zalog.

V nacionalnem parku Katmai, ki se razprostira na več kot 16.000 kvadratnih kilometrih, živi namreč okoli 2200 medvedov; domnevajo, da je to največja koncentracija te populacije na svetu, ki poletje izkoristijo za to, da pridobijo čim več maščobe. Najboljši način za to je lov lososov, ki jih v tamkajšnjih rekah ne manjka –​ tudi zato se je v tamkajšnjih gozdovih naselilo toliko medvedov. Najbogatejša s slastnimi lososi je reka Brooks, ki se izliva v zaliv Bristol, in po nekaterih podatkih naj bi iz zaliva v reko priplavalo okrog 62 milijonov rib na leto. Zato se ob njenih bregovih zadržuje največ rjavih medvedov, nekateri pa potem sodelujejo v tem nenavadnem tekmovanju. Parkovni čuvaji imajo na bregovih postavljene kamere, prek katerih lahko opazujejo vedenje medvedov, in vsako leto dva čuvaja izbereta dvanajst tistih, ki se pomerijo na tekmovanju.

Priprave na zimo

Priprave na hudo zimo: medvedi čakajo na plen.
Priprave na hudo zimo: medvedi čakajo na plen.
Ljubitelji narave iz vse Amerike lahko tudi v živo, prek facebooka, spremljajo medvedje večmesečne priprave na ostro aljaško zimo, v začetku oktobra, ko poteka teden debelega medveda, pa glasujejo za favorita. Da je postalo tekmovanje zanimivo tudi za širše občinstvo, ne samo za ljubitelje divjine, kaže dejstvo, da je lani pri glasovanju in izbiri zmagovalnega medveda sodelovalo približno 56.000 ljudi, letos jih je toliko glasovalo samo v prvih dveh dneh, sicer pa je sodelovalo rekordnih 187.000 ljudi.

Tekmovanje poteka tako, da čuvaji na seznam uvrstijo 16 oštevilčenih medvedov, zaradi lažjega spremljanja jim nadenejo še ljubkovalna imena. Razvrstijo jih v tekmovalne pare, ljudje pa potem prek spleta glasujejo za favorita. Obiskovalci imajo na voljo spomladansko sliko medveda in najnovejšo fotografijo, ki je seveda odločilna, saj se ljudje ​po njuni primerjavi odločijo, kateri se je poleti najbolj zredil. Tekmovanje poteka na izpadanje, dokler se v velikem finalu ne spopadeta najboljša.
Šampionka Holly
Priprave na hudo zimo
Priprave na hudo zimo
Ob koncu letošnjega tekmovanja sta se v velikem finalu spopadla medved številka 775, Lefty, in medvedka številka 435, Holly. Za Leftyja je na koncu glasovalo 3600 ljubiteljev aljaške divjine, za Holly pa kar 17.500, in so jo ustoličili za letošnjo absolutno zmagovalko. Kot pravijo čuvaji, so najbolj veseli za zmagovalne medvede, saj vedo, da bodo zaradi naložene maščobe pod kožuhom najlažje preživeli zimsko spanje. In za Holly se ne bojijo; ne vedo sicer, kjer bo prezimila in kaj se bo potem zgodilo z njo, prav tako ne vedo, kaj se je zgodilo z lansko zmagovalko, medvedko številka 409, Beadnose. Po lanski zmagi je preprosto izginila in se letos ni pojavila ob bregovih reke. Pravijo, da obstaja velika verjetnost, da je odšla v bolj oddaljeni predel nacionalnega parka, morda se je poškodovala in poginila. Za Holly pravijo, da so jo zelo težko ujeli v objektiv, saj je večino časa preživela v reki, vztrajno lovila losose in tako vestno skrbela za zalogo maščobe.

V parku pojasnjujejo, da lahko medvedi, ki si ne naberejo dovolj maščobe, zaradi ostrih vremenskih razmer, ki pozimi vladajo na Aljaski, med hibernacijo celo umrejo. Preprosto jim zmanjka energije, čeprav se med tem procesom upočasnijo njihov metabolizem, srčni utrip in večina drugih funkcij, ki jih te zveri potrebujejo za normalno delovanje. Najdebelejši medvedi imajo seveda največ možnosti za preživetje. In ker je v njihovem parku za zdaj še relativno dovolj hrane za vse, so tukaj tudi največji in najdebelejši rjavi medvedje na svetu. Nekateri tehtajo celo več kot pol tone.

Spremembe ekosistema

Čuvaji pravijo, da so se za to nenavadno tekmovanje odločili tudi zato, da širšo javnost opozorijo na nevarnosti sprememb ekosistema v parku, ki postaja ogrožen zaradi onesnaževanja okolja. Pojasnjujejo, da so se medvedi še pred desetimi leti z lososi hranili v pritokih reke Brooks in so ostajali tam, saj so v manjših potokih lažje lovili. Na bregovih Brooksa so jih videvali bolj poredkoma, praviloma so prišli šele konec septembra in ostajali na lovu do konca oktobra oziroma prvih snežnih metežev in zmrzali, ko so začeli iskati primeren prostor za zimsko spanje. A zaradi segrevanja ozračja in pogostejših sušnih obdobij so mnogi manjši pritoki presušili, tudi lososi so spremenili svoje navade, medvedi so jim sledili.

Zabava z resnim podtonom

Pred nekaj leti so namestili kamere in začeli tekmovanje za zmagovalca tedna debelega medveda. S tem so ljudem omogočili, da prek spleta spremljajo dogajanje v parku in aktivno doživljajo poslanstvo, ki ga imajo kot nacionalni park. »Tekmovanje sicer deluje kot zabava – in tudi je zabava –, a tako želimo seznaniti in izobraziti ljudi o boju za preživetje, ki so mu medvedi izpostavljeni vsako leto. Čez zimo bodo izgubili več kot tretjino telesne teže, in če bodo hoteli preživeti, jo bodo morali v kratkem aljaškem poletju nadomestiti. Čeprav se zdi marsikomu to tekmovanje neumno, je v njegovem podtonu zelo resno sporočilo. Medvedi lovijo losose, ker to morajo, zanje je to igra življenja ali smrti, z zelo resnimi posledicami, če jim ne uspe pridobiti dovolj maščobe,« je za ameriški javni radio pred dnevi izjavil Andrew LaValle, čuvaj v parku Katmai in eden od organizatorjev tedna debelega medveda.
Lefty, poraženka v finalu<br />
FOTOgrafije: KATMAI NATIONAL PARK
Lefty, poraženka v finalu
FOTOgrafije: KATMAI NATIONAL PARK
Holly, Letošnja Zmagovalka, spomladi in ob zmagi pred nekaj dnevi
Holly, Letošnja Zmagovalka, spomladi in ob zmagi pred nekaj dnevi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije